Hij is gespeeld, de wedstrijd waar zoveel om te doen was

Jeugdige Ajax-supporters bij de Arena.
Jeugdige Ajax-supporters bij de Arena. Foto Twitter / @AFCAjax

Als de Ajax-hooligan Wesley van W. op 21 december niet het veld was opgerend om AZ-keeper Esteban een opdoffer gegeven, was het allemaal niet zover gekomen. Maar Wesley deed dat wel, en daarom speelden de clubs het bekerduel vandaag over. Met twintigduizend kinderen op de tribune.

Update: hier het verslag van de wedstrijd.

Zo gewelddadig en heetgebakerd als het toen ging, zo kinderlijk en (hopelijk) onschuldig was de entourage vanmiddag. Geen spanddoeken met ‘Ten Have rot op’, maar ‘Hup Ajax AZ!‘ Geen kapotgetrapte treincoupés, maar een bus vol gezellig opgefokte kleintjes.

De gestaakte wedstrijd en wie er bij de herkansing naar binnen mogen

Na de trap van Wesley besloot Esteban in zijn woede een paar trappen terug te verkopen, waarop arbiter Nijhuis hem de rode kaart toonde, waarop AZ-trainer Verbeek het welletjes vond en zijn team mee de kleedkamers in nam. AZ weigerde verder te spelen en dus werd de wedstrijd gestaakt. De KNVB moest naar een oplossing zoeken en dacht die te hebben gevonden: de pot in zijn geheel overspelen (waardoor Van der Wiel zijn 1-0 uit de gestaakte wedstrijd zag wegvallen) in een lege Arena.

Daar was de kous nog niet mee af, want het is uiteraard hartstikke ongezellig, zo’n stadion waar het enige geluid komt van de tactische aanwijzingen van de trainers, die tegen het kille beton van het uitgestorven stadion echoën. Een nieuw idee dan: alleen vrouwen en kinderen. Het zou vast een stuk gezelliger worden zonder het door overmatig alcoholgebruik nog verder aangewakkerde testosteron dat voetbalmannen er doorgaans toe brengt het veld te betreden, met vuurwerk te gooien of elkaar de hersens in te slaan. Vervolgens meende ook een belangenvereniging van homoseksuelen dat die het feestje in de Arena gezelliger konden maken.

De KNVB wilde uiteindelijk de poorten van de Arena toch opzetten, maar alleen voor kinderen tot twaalf jaar. Per zes kids mocht er één volwassene als begeleider mee naar binnen.

En dat zag er zo uit: