Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Henk Bleker werpt zich op als nieuwe leider van CDA

Henk Bleker houdt de mogelijkheid van het partijleiderschap open.

Henk Bleker wil partijleider worden van het CDA als hem dat wordt gevraagd. „Ik zeg geen nee in noodgevallen”, zei hij gisteren. „Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen.”

De staatssecretaris van Landbouw is de eerste CDA’er die een kandidatuur voor het leiderschap niet uitsluit. Bleker was al partijvoorzitter, een van de architecten van het huidige kabinet en nu kandidaat voor een functie die het CDA officieel pas wil invullen nadat de partij een nieuwe koers heeft bepaald.

Daarmee wordt vrijdag een begin gemaakt met de presentatie van het Strategisch Beraad. De aanbevelingen van deze CDA-commissie moeten de partijlijn voor de komende tien à vijftien jaar vastleggen. Zaterdag volgt een ingelast partijcongres. Het CDA zit inmiddels twintig maanden zonder leider. De twee meest genoemde kandidaten, oud-minister Camiel Eurlings en minister Jan Kees de Jager, willen beiden niet. Vicepremier Maxime Verhagen wilde zich eerder wel opwerpen, maar dat werd geblokkeerd door partijvoorzitter Ruth Peetoom.

In een onderzoek van deze krant onder CDA-politici werd Bleker na Eurlings en De Jager het vaakst genoemd. Toch is de steun voor Bleker relatief: 6 procent van de CDA-politici ziet in hem de komende lijsttrekker. De partij overweegt volgend jaar een lijsttrekkersverkiezing te houden. NRC