Zijn concurrenten
Bleker piekt te vroeg. De partij wil pas ergens volgend jaar iemand hebben. Eerder hoeft ook niet, zegt de partij, want er zijn pas in 2014 gemeenteraadsverkiezingen, en als het een beetje meezit voor het CDA, een jaar later pas verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Conclusie: Bleker is niet geschikt
Wie anders? Er zijn niet zoveel alternatieven. Ga maar na. Vicepremier Maxime Verhagen wilde wel, maar mocht niet. Jan Kees de Jager en Camiel Eurlings zeggen nee. En anderen zijn te onbekend (minister Liesbeth Spies, de Brabantse commissaris van de koningin Wim van de Donk, CNV-voorman Jaap Smit) of te jong (de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge).
Conclusie: Bleker is wel geschikt
Zijn imago
Bleker heeft als gescheiden man een relatie met een 32 jaar jongere vrouw, een NRC-journaliste die op de politieke redactie werkte en toen de relatie begon naar een andere redactie is overgeplaatst. Hoewel niemand binnen het CDA openlijk iets over het grote leeftijdsverschil heeft gezegd, kan binnen de partij de angst bestaan dat kiezers er aanstoot aan nemen.
Conclusie: niet geschikt
Het CDA heeft helemaal geen politieke bezwaren tegen echtscheidingen of relaties met jongere, volwassen vrouwen. Bleker heeft ook een imago van de buitenstaander of de anti-politicus, die het laatste decennium zo populair is in Nederland. En hij heeft nog zelfspot ook.
Conclusie: wel geschikt
Zijn foutjes
Tv-kijkers, pardon kiezers, zullen niet snel vergeten hoe Bleker live op tv de uitgeprocedeerde asielzoeker Mauro Manuel en zijn moeder per briefje uitnodigde voor een voetbalwedstrijd. Zo niet-sensitief, een politicus die een situatie zo verkeerd inschat, is simpelweg ongeschikt. Wie weet wat hij de volgende keer tegen, bijvoorbeeld, veroordeelde criminelen zegt? Of tegen collega-politici?
Conclusie: niet geschikt
Dat soort voorvallen wordt snel vergeten. En je kan zo’n voorval ook anders bekijken: was het nou net geen voorbeeld van zijn positieve instelling en lef? Het zorgt er in ieder geval voor dat het CDA een veelbesproken partij zal blijven. Henk Bleker garandeert voortdurende publiciteit. Ook wat waard.
Conclusie: wel geschikt
Zijn rol binnen de partij
Hij is niet populair binnen de Haagse partijtop. Hij schoffeert door niet vast te houden aan afgesproken structuren – de partij zou toch éérst beslissen waar ze voor staat (vanaf morgen) en dan pas over een leider nadenken? Hoezo begint hij daar dan nu al over?
Conclusie: niet geschikt
Het maakt niet zoveel uit wat enkele CDA’ers in Den Haag denken; Blekers machtsbasis ligt bij de 60.000 CDA’ers in het land en kiezers daarbuiten. Hoe verder van het Binnenhof, hoe populairder hij is. En als die lijsttrekkersverkiezing er inderdaad komt, telt elke stem even zwaar.
Conclusie: wel geschikt
Zijn geloof, afkomst, intellect
Bleker is gereformeerd, en de partij heeft juist moeite katholieken in het zuiden terug te vinden. Bleker komt uit de provincie Groningen, terwijl juist Randstedelingen niet meer op het CDA stemmen. Bovendien wekt hij niet echt de indruk dat zijn ideeën altijd even voldragen zijn.
Conclusie: niet geschikt
Zo heet wordt die soep niet gegeten. „Het katholieke geloof brengt mensen uit de hele wereld samen”, zei hij eerder. Hij heeft zelfs overwogen over te stappen naar de Rooms-Katholieke Kerk. En wat dat intellect betreft, hij is gepromoveerd. Na(ar) goed overleg...: achtergronden en verbeteringen van overleg in het openbaar bestuur in het bijzonder in verhoudingen tussen overheden, was de titel van zijn proefschrift.
Conclusie: wel geschikt
Zijn politieke gevoel
Hij is ruim een jaar staatssecretaris en heeft in die tijd veel mensen geschoffeerd: milieu- en natuurorganisaties, zijn eigen Staatsbosbeheer, provincies, Vlaanderen, de Europese Commissie, de oppositie. Dat zegt iets over zijn omgang met mensen.
Conclusie: niet geschikt
Bleker is niet bang om zijn mening door te drukken en zijn eigen weg te kiezen. Een partijleider moet daar niet bang voor zijn. Als er maar genoeg mensen binnen de partij zijn die hem daarin willen volgen.
Conclusie: wel geschikt