Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Harmonisch en scherp

Harmonisch en scherp

klassiekCappella Amsterdam – Janácek

Leos Janácek was een meesterlijk miniaturist. De Tsjechische componist had slechts veertig seconden nodig om een enge maar kolderieke heks te portretteren: hij combineerde het mysterieuze geluid van de ocinara (een uit klei gebakken fluit) met mild spottende koorzang. Dat kinderliedje is terug te vinden op de vierde cd die prachtkoor Cappella Amsterdam en dirigent Daniel Reuss uitbrengen op Harmonia Mundi. Een win-winsituatie: het kwaliteitslabel zet het Nederlandse koor op de internationale kaart, en de koormuziek van Janácek krijgt de verdiende aandacht. Volkse harmonische eenvoud combineert hij met scherpe montages en zangerige lyriek. Het leidt tot eindeloze afwisseling. Zo flitsend komisch als de kinderrijmpjes zijn, zo mild en droef is de Elegie. In Het wolvenspoor, een mini-opera in vermomming, vertolkt tenor Thomas Walker op beklemmende wijze de toenemende gekte van een man in de nachtelijke mist. Of wat te denken van De wilde eend, over een neergeschoten eend die mijmert over haar reddeloze baby-eendjes?