Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Goldman Sachs ziet winst halveren

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft vorig jaar veel last gehad van de slechte economische omstandigheden. Wereldwijd vonden er veel minder fusies en overnames plaats, gingen er minder bedrijven naar de beurs, vonden er minder aandelen- en obligatie-emissies plaats, staken beleggers minder geld in investeringen en werden bankiers minder ingeschakeld voor financieel advies.

Daardoor zag Goldman Sachs de winst vorig jaar met 47 procent dalen tot 4,4 miljard dollar (3,4 miljard euro). Over 2010 maakte de bank nog een winst van 8,4 miljard dollar.

Het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de winst zelfs nog meer in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2010. In het vierde kwartaal van 2011 kwam de winst van de bank uit 1 miljard dollar. Een daling van 58 procent in vergelijking met de 2,4 miljard dollar een jaar eerder.

Voor de Amerikaanse zakenbank is hiermee 2011 het minst succesvolle jaar sinds het crisisjaar 2008. Toch steeg de koers van het aandeel van de zakenbank op Wall Street na bekendmaking van de resultaten, omdat analisten een nog slechter resultaat hadden verwacht.

Het afgelopen jaar daalden ook beloningen van het personeel van Goldman Sachs. Ook daalde het personeelsbestand met 7 procent tot 33.300 werknemers. In 2010 werd er in totaal nog 15,4 miljard dollar uitgekeerd aan het personeel, wat een gemiddeld salaris van 431.000 dollar opleverde. Over 2011 kwam de gemiddelde beloning met 12,2 miljard dollar uit op 367.000 dollar per werknemer.

Goldman Sachs-topman Lloyd Blankfein zei dat ondanks de moeilijke economische omstandigheden het afgelopen jaar hij tevreden was met de „leidende positie” die zijn bank wereldwijd inneemt onder zakenbanken. Ook zei hij in reactie op de resultaten dat er signalen zijn dat de economische situatie verbetert.

Het afgelopen jaar heeft Goldman Sachs geprobeerd om de resultaten op peil te houden door in de kosten te snijden en personeel te ontslaan. In totaal werd er in 2011 voor 14 procent in de kosten gesneden, wat een besparing van ruim 3,5 miljard dollar opleverde voor de Amerikaanse zakenbank.