Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

film

scene uit de documentaire 900 dagen (2011) FOTO: Amstel Film
scene uit de documentaire 900 dagen (2011) FOTO: Amstel Film

Once Upon a Time in Anatolia

De Turkse inzending naar de Oscars begint in de nacht: drie auto’s rijden door de ongenaakbare heuvels van Anatolië. Zij vervoeren een groep mannen die op zoek is naar een lijk. Twee verdachten van moord voeren ze mee, maar in het eentonige landschap van de nacht hebben die moeite de plek aan te wijzen waar zij hun slachtoffer hebben begraven. Bijna drie uur duurt de nieuwe film van Nuri Bilge Ceylan, en ondanks het minimale gegeven zijn dat spannende uren. De regisseur slaagt erin een psychologisch en sociaal portret op te bouwen van deze provinciale gezagsdragers, die hun werk doen in een ontvolkte streek waar het leven elke kleur lijkt te ontberen.

The Girl with the Dragon Tattoo

Van de boeken werden er wereldwijd zo’n 65 miljoen verkocht; het eerste deel van de verfilming bracht ruim 80 miljoen euro op. De Millennium-verhalen gaan over veel. Over seksueel misbruik van vrouwen, gekwetste karakters, wraak, eigenrichting en de grenzen van wet en moraal. Maar ook over de politieke corruptie die zelfs in welvaartsstaat Zweden onder de oppervlakte schuilt. Regisseur Fincher lijkt veel sympathie te hebben voor een van Larssons missies: het aan de kaak stellen van de macht van de oude en nieuw geldaristocratieën. Maar Fincher gaat verder: het gaat om het blootleggen van structuren en systemen, het ontmaskeren van schijnzekerheden en het onthullen van de verwarrende wereld die daarachter ligt.

Süskind

De verfilming van het levensverhaal van Walter Süskind. De Duits-joodse zakenman met Nederlandse voorouders gaat in 1942 werken voor de Joodse Raad, die door de Duitsers is aangesteld om de deportatie van joden in goede banen te leiden. Door de Raad geselecteerde joden dienen zich te melden bij de Hollandsche Schouwburg in de Amsterdamse Plantagebuurt, om van daaruit op transport te gaan naar kamp Westerbork. Süskind werkte mee met de Duitsers, maar wist tegelijkertijd in het geheim naar schatting zo’n duizend kinderen te redden.

900 dagen

Documentairemaker Jessica Gorter interviewt in 900 dagen overlevenden van de blokkade van Leningrad, het huidige Sint Petersburg. Tussen 1941 en 1944 stierven daar zo’n anderhalf miljoen inwoners tijdens het Duitse beleg aan honger, wreedheid en kannibalisme. Maar voor hun horrorverhalen was later geen plaats in het triomfantelijk discours van de staat, laat staan voor Stalins incompetentie of de zuiveringen die tijdens het beleg gewoon doorgingen. De indrukwekkende film won op het IDFA-festival de prijs voor beste Nederlandse documentaire.

Polisse

Een beginnend fotografe (Maïwenn) moet een reportage maken over de kinderpolitie en volgt de agenten wekenlang op de voet. Ze krijgt een verhouding met een van hen. Polisse is een film die in hoog tempo, en met een aan hysterie grenzende intensiteit, een beeld geeft van een eenheid van de Franse kinderpolitie. De complexiteit van de handeling en de razendsnelle montage geven de film een enorme overtuigingskracht.