Faillissement dreigt voor Kodak

A Kodak screen is seen at Times Square in New York January 13, 2012. Shares of Kodak fell 7.2 cents to 60 cents in after-hours trading following the report that Eastman Kodak Co is in advanced talks with Citigroup Inc to obtain financing that would be used if the money-losing photography company files for bankruptcy protection. REUTERS/Eduardo Munoz (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)
A Kodak screen is seen at Times Square in New York January 13, 2012. Shares of Kodak fell 7.2 cents to 60 cents in after-hours trading following the report that Eastman Kodak Co is in advanced talks with Citigroup Inc to obtain financing that would be used if the money-losing photography company files for bankruptcy protection. REUTERS/Eduardo Munoz (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) Kodak is al decennialang pionier op het gebied van fotografie. Foto Reuters

Het noodlijdende Kodak heeft crediteurenbescherming aangevraagd. Dit is een uiterste poging voor de 131 jaar oude foto-en filmfabrikant om een bankroet af te wenden.

Door een zogeheten Chapter 11-status aan te vragen voor Kodak en haar Amerikaanse dochterondernemingen hoopt het bedrijf uitstel van betaling te krijgen. Hierdoor wordt het bedrijf beschermd tegen schuldeisers.

Daarnaast ontvangt Kodak, dat verantwoordelijk is voor het uitvinden van het handzame fototoestel, een krediet van 950 miljoen dollar van de Amerikaanse bank Citiegroup om de zaak de komende achttien maanden draaiende te kunnen houden. Dat verklaart Antonio M. Perez, voorzitter van Kodak vandaag aan persbureau Reuters.

“De raad van bestuur heeft unaniem besloten dat dit een noodzakelijke stap is om de toekomst van Kodak een kans te geven.”

Oorzaak voor de financiële problemen is de moeizame overgang van analoge aan digitale fotografie, een product dat ironisch genoeg is uitgevonden door Kodak.