Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europese rabbijnen dreigen met boycot wegens schorsing Ralbag

Opperrabbijn Aryeh Ralbag bij een toespraak ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam. Still uit YouTube-video
Opperrabbijn Aryeh Ralbag bij een toespraak ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam. Still uit YouTube-video

Europese rabbijnen overwegen maatregelen te nemen tegen de Joodse Gemeente Amsterdam als deze de schorsing van opperrabbijn Aryeh Ralbag niet ongedaan maakt. Dat blijkt uit een uitgelekte e-mail van Dayan Lichtenstein, hoofd van de Federation of Synagoges in Londen en bestuurslid van het Rabbinical Centre of Europe, een van de belangrijkste Europese belangenorganisaties voor rabbijnen.

In de e-mail waarschuwt Lichtenstein de gemeenschap van Midden-Europese orthodoxe joden dat als de beslissing niet wordt teruggedraaid, de Joodse Gemeente Amsterdam het orthodoxe jodendom “niet langer mag vertegenwoordigen, in welke vorm dan ook”. Het bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam zal volgens Lichtenstein “door orthodoxe bestuurders vanuit de hele wereld” onder druk worden gezet om de schorsing ongedaan te maken. “Please do not take this email lightly”, is zijn advies.

In opspraak om controversiële verklaring dat homo’s in therapie moeten

Ralbag (65) raakte deze week in opspraak. De opperrabbijn had zich vorig jaar zonder medeweten van de Joodse Gemeente Amsterdam achter een verklaring geschaard waarin homoseksuelen worden aangemoedigd in therapie te gaan. Omdat het bestuur zich van de verklaring distantieert, wordt Ralbag “voorlopig” uit zijn functie ontheven. Volgende week wacht de opperrabbijn, die momenteel in Israël zit, een pittig gesprek.

In een telefonische toelichting op de email noemt Lichtenstein de schorsing van Ralbag “disproportioneel” en “bespottelijk”. Een rabbijn heeft volgens hem het recht “zijn mening te uiten zonder dat hij bang hoeft te zijn voor de gevolgen”. “Ook de aartsbisschop van Canterbury doet wel eens omstreden uitspraken. Maar dat betekent nog niet dat hij geschorst wordt.” Over de inhoud van de door Ralbag ondertekende verklaring wil Lichtenstein zich niet uitlaten: “Niet relevant.”

‘Dit kan grote gevolgen hebben’

Volgens Lichtenstein kunnen de gevolgen groot zijn als de Joodse Gemeente Amsterdam niet langer als orthodox-joodse gemeenschap wordt erkend. “De import van kosjer Nederlands kalfsvlees naar Engeland kan worden gestaakt”, zegt hij. “Huwelijks- en echtscheidingscertificaten worden niet langer aanvaard.” Volgens Lichtenstein kan Ralbag alleen worden geschorst als hij voor een rabbinale rechtbank is verschenen.

Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, vindt dat Lichtenstein “de confrontatie zoekt” met zijn email. “Met de voorlopige schorsing van Ralbag hoopten wij op een cooling off period. Dat lijkt er niet van te komen.”