Espresso met Henk Bleker

Staatssecretaris Henk Bleker wil het CDA gaan leiden als hem dat wordt gevraagd. ‘Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen,’ zei Bleker gisteren in NRC Handelsblad.

Foto Novum / Bart Maat

Paard

Staatssecretaris Henk Bleker wil het CDA gaan leiden als hem dat wordt gevraagd. ‘Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen,’ zei Bleker gisteren in NRC Handelsblad. Heeft het CDA hem gevraagd? ‘Nee,’ zegt de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Waarom schuift hij zichzelf dan naar voren als partijleider? ‘Dat doe ik alleen als er geen andere paarden zijn,’ antwoordt Bleker. ‘Dus als het CDA helemaal niemand kan vinden.’ Zo’n storm zal het dus niet lopen met zijn partijleiderschap? ‘Niemand hoeft zich nog zorgen te maken,’ zegt Bleker. ‘Camiel Eurlings is een prima knol. En Jack de Vries is natuurlijk een tophengst.’

In Elsevier verzet de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zich fel tegen verdere bezuinigingen op ontwikkelingshulp. ‘Als we daar ook nog eens op gaan bezuinigen,’ zegt Bleker, ‘hebben we binnenkort in het buitenland zelfs geen natuur meer.’ Klopt het dat hij met de SP zou willen samenwerken? ‘We delen de aandacht voor kleinschaligheid,’ antwoordt de staatssecretaris. Wat moeten we daaronder verstaan? ‘Pony’s,’ zegt Bleker. ‘Als er geen Shetlanders meer te vinden zijn in de weide, kom ik in actie.’