Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Megaupload door FBI uit de lucht - ook Nederlander aangehouden

Bij een internationale actie tegen een van de grootste filehosters ter wereld, Megaupload, is een 29-jarige Nederlander in Nieuw-Zeeland aangehouden door de FBI. Megaupload is uit de lucht gehaald.

Update 00.10 uur: Hackergroep Anonymous neemt wraak voor de aanpak van Megaupload en valt sites van overheidssites aan.

Megaupload voorziet in het gratis, of tegen kleine vergoeding, stallen van grote bestanden (waaronder films), die anderen weer kunnen bekijken. Zeven medewerkers worden vervolgd wegens inbreuk op auteursrechten. Van de zeven zijn er vier gearresteerd in Nieuw-Zeeland, waaronder de 29-jarige Bram van der K., op internet bekend onder de naam ‘Bramos’, en Megaupload-oprichter Kim Dotcom. Naar de overige verdachten wordt nog gezocht.

Naast Van der K. en Dotcom, die zowel paspoorten van Hong Kong als van Nieuw-Zeeland heeft, zijn drie Duitsers, een Est en een Slowaak aangeklaagd. Van der K. zou de programmeur van de website zijn.

Megaupload was in december al verwikkeld in een rechtszaak met Universal Music Group (UMG) over het onderstaande promofilmpje. Deze werd op verzoek van UMG verwijderd van YouTube omdat deze inbreuk zou maken op het copyright van de platenmaatschappij.

FBI: Megaupload is ‘witwasoperatie’

Vandaag haalden federale aanklagers Megaupload uit de lucht vanwege het overtreden van anti-piraterij wetgeving. Volgens de aanklacht zouden onder andere de muziek- en filmindustrie ongeveer vijfhonderd miljoen dollar hebben misgelopen door de illegale verspreiding van bestanden.

De Amerikaanse Justitie beschuldigt Megaupload er van een criminele organisatie te zijn die zich onder andere bezighoudt met het witwassen van geld. Uit de aanklacht:

The individuals and two corporations – Megaupload Limited and Vestor Limited – were indicted by a grand jury in the Eastern District of Virginia on Jan. 5, 2012, and charged with engaging in a racketeering conspiracy, conspiring to commit copyright infringement, conspiring to commit money laundering and two substantive counts of criminal copyright infringement. The individuals each face a maximum penalty of 20 years in prison on the charge of conspiracy to commit racketeering, five years in prison on the charge of conspiracy to commit copyright infringement, 20 years in prison on the charge of conspiracy to commit money laundering and five years in prison on each of the substantive charges of criminal copyright infringement.

Actie FBI dag na SOPA-protest

De beslissing van de aanklagers komt een dag nadat verschillende websites op zwart gingen om te protesteren tegen SOPA, een omstreden wet die het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal via internet tegen moeten gaan. Volgens Megaupload is het bedrijf altijd waakzaam geweest om de verspreiding van illegale content te voorkomen. Het bedrijf werd opvallend genoeg gesponsord door bekende muzikanten als Alicia Keys en Kanye West.

Wat is SOPA?

Vorig jaar schreef techredacteur Marc Hijink over de populariteit van filehosters als Megaupload. Hijink:

“… in Europa, met zijn snelle internetverbindingen, groeit de populariteit van websites waar de nieuwste Hollywood-hits als een streaming bestand in de webbrowser te bekijken zijn. Daarvoor hoeft een internetter – in tegenstelling tot bij zogeheten torrentsites als The Pirate Bay – niets te downloaden. Verzamelsites tonen illegaal gekopieerde films, omgeven met een stortvloed aan advertenties. Uit de internetstatistieken van Alexa.com blijken dit soort streamingsites en de afgesloten servers waar ze hun bestanden vandaan halen (filehosters als Rapidshare en Megaupload) veel meer bezoek te trekken dan torrentsites.”

In de strijd tegen internetpiraterij is het volgens Hijink veel moeilijker om gebruikers van filehosters aan te pakken dan torrentsites zoals The Pirate Bay. Er hoeft namelijk niets gedownload te worden. Hijink:

“Volgens de MPAA [Motion Picture Association of America] verdienen zij goud geld met advertenties [...] Nog een probleem: terwijl opsporingsdiensten wel kunnen traceren wie er torrents downloadt, is het lastiger om te achterhalen welke internetter een streaming bestand zit te bekijken.”