Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Een cadeautje voor je lens

Nederland, Den Haag, 18-01-12 Elio Di Rupo op bezoek bij Mark Rutte op het Catshuis. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Den Haag, 18-01-12 Elio Di Rupo op bezoek bij Mark Rutte op het Catshuis. © Foto Merlin Daleman

„Normaal gebeurt er bij het Catshuis niet zoveel. Men schudt elkaar de hand en loopt naar binnen. Maar nu gebeurde er iets. Di Rupo liep naar zijn kofferbak om zijn jasje te pakken. Er zat nog twintig meter tussen zijn auto en de rode loper, waar Rutte stond te wachten. Toen schoot Rutte hem te hulp”, legt fotograaf Merlin Daleman uit. „ Knullig mag ik het niet noemen, maar het moment had iets onbeholpens. Ik vond het wel sympathiek.”

Mark Rutte is de eerste regeringsleider die bezoek krijgt van de kersverse Belgische premier. Zo deden zijn Vlaamse voorgangers het ook en nieuwe Nederlandse premiers doen het andersom net zo: ze gaan eerst naar België. Rutte vloog als nieuwe premier daarna door naar Luxemburg en Di Rupo doet hetzelfde: morgen is hij bij zijn collega Jean-Claude Juncker te gast. Met Rutte besprak hij zijn zorgen over de naleving van het Scheldeverdrag. Vlaanderen dreigt Nederland met een schadeclaim van 785 miljoen euro wegens het besluit de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen.

Het bezoek begon echter heel wat gemoedelijker. Het ‘aankleedmoment’ duurde ongeveer tien seconden. Volgens Daleman hebben de meeste fotografen het wel vastgelegd. „Voor een fotograaf is het natuurlijk om op iets afwijkends te reageren. Dan gebeurt er iets.” Beeldredacteur Sterre Sprengers: „Zo’n moment is een cadeautje voor je lens.”