Eastman Kodak wil uitstel van betaling

De Amerikaanse foto- en filmfabrikant Eastman Kodak heeft donderdag bij de rechtbank van New York uitstel van betaling aangevraagd. Zo kan het bedrijf een reorganisatie uitvoeren zonder dat schuldeisers tussentijds een faillissementsaanvraag kunnen doen.

Reden voor de aanvraag van Kodak is dat het bedrijf er niet in is geslaagd om zo’n 1.100 patenten die het bedrijf bezit te verkopen. Om de reorganisatie te financieren heeft Kodak een lening van 950 miljoen dollar afgesloten bij Citibank.

Kodak heeft het al langer moeilijk. Het bedrijf draait sinds 2007 verlies. De beurswaarde van Kodak is in die tijd gekelderd, van 8 miljard dollar in 2007 naar 150 miljoen dollar donderdag.

Kodak, opgericht in 1888, werd groot met de verkoop van analoge fototoestellen en film. Oorzaak van de financiële problemen van Kodak is de moeizame overgang naar digitale fotografie.