Duitse kabinet keurt plan goed voor opzetten neonazi-register

Het Duitse kabinet heeft een plan goedgekeurd voor het opstellen van een landelijk register voor neonazi’s. Het idee ontstond na nieuwe ophef over de zogeheten ‘döner-moorden’, afgelopen november. Tussen 2000 en 2006 werden acht Turken, een Griek en een politieagent vermoord, vermoedelijk door neonazi’s. De moorden stonden opnieuw in de belangstelling nadat twee verdachten zelfmoord pleegden. Een derde gaf zichzelf over. De politie werd verweten zich onvoldoende te hebben ingespannen de moorden op te lossen. Naar schatting zijn er zo’n 10.000 neonazi’s in Duitsland. Het register zal de namen bevatten van rechts-extremisten die pro-neonazi uitspraken hebben gedaan of extreme geweldsdelicten hebben beraamd of gesteund. Het register is gemodelleerd naar een Amerikaans voorbeeld: het terroristenregister dat werd opgesteld na de aanvallen op de Twin Towers in 2001. Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door het Duitse parlement. BBC