Drie van de vijf grootste pensioenfondsen gaan korten

Drie van de vijf grootste pensioenfondsen in Nederland gaat de uitkeringen in 2013 verlagen als de dekkingsgraad voor het einde van het jaar niet voldoende verbetert. Het zou gaan om ABP, ‘s lands grootste fonds, en de metaalfondsen PMT en PME.

Pensioenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, moet de uitkering volgend jaar mogelijk met 0,5 procent verlagen. Ook de metaalfondsen PMT en PME hangt een verlaging boven het hoofd als de dekkingsgraad hier niet voldoende verbetert.

De dekkingsgraad van ABP is in 2011 met elf procentpunten gedaald naar 94 procent. In het vierde kwartaal was er wel een lichte stijging van 90 naar 94 procent, maar deze graad ligt nog altijd ver onder de norm van 105 procent, zo meldt persbureau Dow Jones vanochtend. Die minimale dekkingsgraad betekent dat elke toekomstige uit te keren euro nu gedekt moet zijn met 1,05 euro.

Lage marktrente komt beeld van dekkingsgraad niet ten goede

Door de berichten over het mogelijk korten ontstaat volgens economieredacteur Eppo König van NRC Handelsblad het beeld dat pensioenfondsen diep in het rood staan door klappen op de beurs. Maar de metaalfondsen PMT en PME hebben dit jaar in werkelijkheid winst geboekt:

“Een rendement van respectievelijk 6,9 procent en 9,4 procent. ABP, het grootste fonds, heeft 246 miljard euro in kas. En tóch kampen ze met een lage dekkingsgraad: de verhouding tussen hun vermogen en de pensioengelden die moeten reserveren voor werknemers en gepensioneerden. Dat komt door de lage lange marktrente waarmee de fondsen die dekkingsraad moeten berekenen, klagen de fondsen al langer. Maar verkeerde beleggingen en het feit dat mensen langer leven en langer pensioen krijgen, speelt ook mee. Volgend jaar zal minister Kamp van Sociale Zaken (VVD) zich in ieder geval buigen over een nieuwe rekenmethode. Voor gepensioneerden die nu al minder pensioen krijgen, komt dat te laat.”

Abvakabo pleit ook al voor een andere manier om de dekkingsgraad te berekenen. De NOS meldt dat de ambtenarenvakbond het korten ‘onverantwoord en niet noodzakelijk’ noemt. “Het is schadelijk voor het vertrouwen in de pensioensector en slaat een gat in de pensioenopbouw van miljoenen mensen.”

Drie fondsen die moeten korten, dat kwam nog nooit voor

Op 1 februari wordt een definitief besluit genomen over het verlagen van de pensioenen door ABP, waar ongeveer drie miljoen ambtenaren zijn aangesloten. De dekkingsgraad van ABP blijft laag ondanks goede verdiensten in het afgelopen jaar.

Volgens Gerard Riemen, ­directeur van brancheorganisatie de Pensioenfederatie zou het de eerste keer zijn dat de drie pensioenfondsen de pensioenen moeten korten. Ze hebben samen 4,7 miljoen deelnemers.

Pensioenen metaalbranche ook onder grote druk

Daarnaast lijkt de metaalbranche harde klappen in het vooruitzicht te hebben. Driehonderdduizend aangesloten leden krijgen vanaf volgend jaar mogelijk een lager pensioen.

De dekkingsgraad van PMT is in 2011 uitgekomen op 88,5 procent, waar volgens het eigen herstelplan 95 procent werd geëist. Als het fonds voor het einde van dit jaar niet op 100 procent zit, worden de pensioenen gekort met 6 tot 7 procent. Bij PME zou de dekking 6 procent onder de voorgenomen 96 procent liggen.

PMT staat extra onder druk doordat het een relatief jong pensioenfonds is. Ook het feit dat er voornamelijk mannelijke fulltimers bij PMT zijn aangesloten maakt dat de dekkingsgraad van het fonds extra gevoelig is voor de gevolgen van langer leven, waarvoor meer geld apart moet worden gelegd.