Choreograaf Van Dantzig overleden

Rudi van Dantzig,choreograaf,danser.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 2 mei 2006
Rudi van Dantzig,choreograaf,danser.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 2 mei 2006 ©Vincent Mentzel 2006

Rudi van Dantzig (1933) is overleden. Dat meldt Het Nationale Ballet. Hij is 78 jaar geworden. Van Dantzig, geboren in Amsterdam, begon zijn carrière op zijn zestiende als danser in de groep van de beroemde Sonia Gaskell. In 1955 maakte hij zijn eerste choreografie, Nachteiland, voor Het Nederlands Ballet. Onder Gaskell richtte hij vervolgens Het Nationale Ballet op. Hij werd daar huischoreograaf en vanaf 1965 één van de drie artistiek leiders. Ze werden wereldberoemd als ‘De Drie Vans’: Van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk, elk met een eigen stijl.

Van Dantzig creëerde meer dan vijftig balletten, die nog altijd wereldwijd op het repertoire staan. Voor de legendarische Russische danser Rudolf Noerejev maakte hij, op diens verzoek, drie balletten, waaronder Monument voor een gestorven jongen (1965). Het ballet schetst een jongen die zich wil bevrijden van de verstikkende, heteroseksuele normen en waarden van zijn omgeving. Tot zijn bekendste choreografieën behoren verder Vier letzte Lieder en zijn versies van de klassieke balletten Romeo en Julia en Het Zwanenmeer.

In 2002 werd bij hem de diagnose kanker gesteld. Ziekte en therapie eisten zowel mentaal als fysiek hun tol, maar in 2005 werd hij ‘schoon’ verklaard. Desondanks sprak hij in interviews regelmatig over zijn naderende levenseinde. Bij zijn vijftigjarig jubileum als choreograaf, in 2005, verklaarde hij: „Als je mijn leeftijd bereikt, leef je sowieso met het besef dat de dood nabij is. Ik sta hem niet juichend op te wachten, maar ik ben niet bang.”