WikiLeaks-verdachte Manning stap dichter bij krijgsraad

Caption: Unidentified Occupy London protesters outside the High Court following news that the City of London Corporation has won its legal bid to evict anti-capitalist protesters from outside St Paul's Cathedral, in London, Wednesday Jan. 18, 2011. The Occupy London protest camp that has sprawled outside the city's 300-year old St. Paul's Cathedral for some three months, must be removed, a British judge ruled Wednesday. Bradley Manning is a United States Army soldier who was arrested in 2010 on suspicion of releasing restricted material to WikiLeaks internet site. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Caption: Unidentified Occupy London protesters outside the High Court following news that the City of London Corporation has won its legal bid to evict anti-capitalist protesters from outside St Paul's Cathedral, in London, Wednesday Jan. 18, 2011. The Occupy London protest camp that has sprawled outside the city's 300-year old St. Paul's Cathedral for some three months, must be removed, a British judge ruled Wednesday. Bradley Manning is a United States Army soldier who was arrested in 2010 on suspicion of releasing restricted material to WikiLeaks internet site. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Een poster van Bradley Manning wordt omhoog gehouden tijdens een demonstratie van Occupy Londen, 18 januari 2012. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Bradley Manning, de militair die wordt verdacht van het lekken van documenten van de Amerikaanse regering naar WikiLeaks, is een stap dichter bij een berechting door een krijgsraad.

Naast luitenant-kolonel Paul Almanza, die de zaak tegen Manning leidde, heeft nu ook een tweede officier een aanbeveling gedaan om de 24-jarige analist voor een militaire rechtbank te vervolgen, meldt persbureau AP.

‘Manning heulde met de vijand’

Kolonel Carl Coffman stuurde net als Almanza vandaag een aanbevelingsbrief naar Michael Linnington, de bevelhebber van het Militaire District Washington, die uiteindelijk moet bepalen hoe Manning berecht wordt. Volgens de militaire aanklagers in Fort Meade werkte de oprichter van de klokkenluidersorganisatie, Julian Assange, met “mol” Manning samen.

Tegen Manning lopen 22 aanklachten, waaronder het heulen met de vijand, vanwege de beschuldiging dat hij opzettelijk meer dan 700.000 geheime documenten gelekt zou hebben naar WikiLeaks, waaronder diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades. De 24-jarige soldaat zou in chatgesprekken hebben toegegeven dat hij hiervoor verantwoordelijk is. Assange heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten.

Manning zat voorafgaande aan de militaire rechtszaak meer dan achttien maanden vast. Sinds zijn arrestatie in Irak in mei 2010 is hij verworden tot het symbool van de anti-oorlogsbeweging en voorstanders voor de vrijheid van informatie.