Boijmans: expo Van Eyck zeker

De tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen over Jan van Eyck (1390-1441) gaat dit najaar door, ook al heeft het museum niet het volledige bedrag bij elkaar dat daarvoor nodig is. „We nemen een enorm financieel risico, maar we zijn op de goede weg met het inzamelen van geld, en als we nu de knoop niet doorhakken, zouden we een aantal bruiklenen niet meer op tijd kunnen aanvragen”, zegt museumdirecteur Sjarel Ex.

Voor de tentoonstelling De weg naar Van Eyck is een budget nodig van 1,3 miljoen euro. Het museum wil op deze expositie zeven werken van Van Eyck tonen, onder meer uit het Louvre in Parijs. Het museum krijgt geen subsidie voor de tentoonstelling en begon daarom twee maanden geleden een inzamelingsactie onder particulieren om 700.000 euro op te halen. Er werd een ‘Kring van Van Eyck’ opgericht, waarbij particulieren elkaar in een brief aanmoedigen 1.000 euro te doneren. Leden van de ‘kring’ krijgen privileges, zoals een voorbezichtiging met rondleiding.

Deze crowdfundingsactie leverde tot nu toe 75.000 euro op. „Dat is lang niet genoeg”, erkent Ex, „maar de publiciteit zorgde voor een zwaan-kleef-aaneffect.” Robeco meldde zich als hoofdsponsor. Welk bedrag de vermogensbeheerder betaalt, mag Ex niet zeggen. De Turing Foundation zegde deze week een bijdrage van 100.000 euro toe.

„Gisteren hebben we de knoop doorgehakt”, zegt Ex. „We hebben het afgestemd met onze raad van toezicht, want het is het grootste financiële risico voor een tentoonstelling dat we ooit hebben genomen, maar we geloven hier echt in. Ik verwacht dat zich nog meer particulieren en sponsors zullen melden. In totaal hebben we nu 582.000 euro binnen. Ongeveer 5 tot 6 ton denken we binnen te kunnen halen met de verkoop van entreekaartjes en catalogi, en met het organiseren van speciale ontvangsten rondom de tentoonstelling.”

Het museum verwacht dat er zo’n 135.000 bezoekers op de tentoonstelling zullen afkomen. De expositie zou eerst drie maanden openblijven, maar dat worden er nu vier. En op de normale entreeprijs van 12,50 euro komt een toeslag van 4 euro.