Blessures zijn duur, fair play heeft zin

Jaarlijks lopen sporters in Nederland 3,7 miljoen blessures op. Voetballen scoort met 620.000 blessures het hoogst, vooral doordat er veel voetballers zijn. Uit nieuw Nederlandse onderzoek blijkt dat 40 procent van de blessures ontstaat bij contact met de tegenstander. Fair play heeft dus grote invloed. Eén op de twintig geblesseerden werkt een paar dagen niet. Bij de helft duurt dat verzuim langer dan vijf dagen.

Een door de wereldvoetbalbond FIFA ontwikkelde warming-up voor voetballers vermindert bij Nederlandse amateurvoetballers het aantal blessures niet, blijkt uit het onderzoek. Uit buitenlands onderzoek rolde dat het programma wel werkt bij jeugdvoetballers en in het vrouwenvoetbal. Het FIFA-programma ‘De11’ bestaat uit oefeningen die coördinatie en spierkracht moeten verbeteren.

Voetbalblessures: pagina 18