Bleker ziet veel in lederhosen en laptops van CSU

Henk Bleker heeft de discussie binnen het CDA op scherp gezet. Hij wil géén middenpartij, zoals een belangrijke commissie morgen gaat voorstellen.

Het CDA is er nog niet uit wat voor partij het moet worden; morgen komt de regeringspartij met de nieuwe partijkoers. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker neemt daar alvast een voorschot op. „Als er geen paard te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen.”

Dus u wilt de nieuwe CDA-leider worden?

„Nee.”

Waarom niet?

„Omdat ik vind dat anderen heel veel kwaliteiten hebben om het te doen. Camiel Eurlings, Jan Kees de Jager. Maar ik kan ook Marja van Bijsterveldt noemen, of Sybrand van Haersma Buma. Die moeten vooral aangespoord worden om te zijner tijd beschikbaar te zijn.

„Aan de andere kant vind ik: als de hemel naar beneden komt en de nood is aan de man en is er geen ander paard gevonden dat de kar wil trekken, en men vraagt mij dan en men doet dan een beroep op een Gronings paard... dan moet je niet bij voorbaat nee zeggen. Maar ik denk er zelf niet over na, zal ik ook niet gaan doen. Totdat die situatie en dat beroep eventueel aan de orde zijn.”

Maar u denkt wel na over waar het CDA heen moet.

„Ja.”

Zeg het dan maar: wat voor partij moet het CDA over vijf of tien jaar zijn?

„Een partij voor brede, verschillende lagen van de bevolking. Die moeten zich in ons kunnen herkennen. Ondernemers, middenstanders, werkenden, niet-werkenden, hogere inkomens, lagere inkomens. Hoe moeilijk het ook is, we moeten de ambitie houden een volkspartij te zijn.”

Wat betekent dat concreet voor de partij? Is dat meer rechts of meer het ‘radicale midden’ dat het Strategisch Beraad morgen gaat voorstellen?

„Ik heb altijd gezegd: in een middenpartij zie ik niks. In het verleden zijn wij ook nooit een middenpartij geweest. Wij zijn een partij met uitgesproken standpunten. Op sociaal terrein: sommigen noemden ons links. Op het terrein van law and order: sommigen zeiden rechts. Op het terrein van gezin en familiebeleid zeiden ze weer conservatief. En op het terrein van innovatie: progressief. Het gaat er om dat je een serie van markante standpunten hebt.

„Ik maak vaak de vergelijking met de CSU in Duitsland. Daar heb ik de afgelopen tijd ook veel studie van gemaakt, ik ga binnenkort ook naar de CSU-collega’s toe. Zij zijn in staat om in het hypermoderne München draagvlak te vinden. Moderne stad, cultuur, ICT, creatieve industrie. Zij staan aan de ene kant voor een modernisering van de economie, aan de andere kant voor de waarden van Beieren. Dat moeten we uitstralen in deze moderne tijd.”

En dat is geen middenpartij, zoals het Strategisch Beraad zegt?

„We zijn geen middenpartij. Daar heb ik ook discussie over binnen de partij. We zijn een partij met markante standpunten.”

De standpunten die al uitgelekt zijn uit het Strategisch Beraad zijn linkser dan de punten die u nu noemt.

„Daar geef ik nu natuurlijk geen commentaar op. De discussie moet nog beginnen.”

Wat dat betreft: met uw beschikbaarheid gaat u erg snel. De partij wil eigenlijk eerst bedenken waar ze voor staat, dan pas een leider zoeken.

„Heel goed verhaal! Hartstikke goed. In organisatieadviestermen is dat structure follows strategy. En personen, die komen als laatste.”