Beyond raakt je waar het pijn doet

scene uit de film Beyond (2011) FOTO: Lumiere Svinalängorna Ola Repase and Noomi Rapace Produced by Drakfilm Heppfilm Cinema AB Helena Dabielsson/Ralf Karlson Directed by Pernilla August Photo Credit:Rolf Konow
scene uit de film Beyond (2011) FOTO: Lumiere Svinalängorna Ola Repase and Noomi Rapace Produced by Drakfilm Heppfilm Cinema AB Helena Dabielsson/Ralf Karlson Directed by Pernilla August Photo Credit:Rolf Konow Rolf Konow

Beyond

Regie: Pernilla August. Met: Noomi Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää. In: 4 bioscopen. ****

Twee maanden na de première van Beyond (Svinalängorna) in Venetië scheidde hoofdrolspeler Noomi Rapace van haar man Ola, ook in de film haar echtgenoot. De actrice vermoedt nu dat ze onuitstaanbaar was. Eerst maandenlang nors en agressief als Lisbeth Salander in de Millennium-trilogie, daarna een dwangmatige control freak, als Leena in Beyond.

Beyond is een prima regiedebuut van de Zweedse actrice Pernilla August. Het kleinburgerlijke geluk van Leena wordt ruw verstoord als haar moeder op sterven ligt. Ze zag haar jaren niet, echtgenoot Johan wil dat ze met haar verleden in het reine komt. Goed bedoeld, maar Leena rijdt in groeiende paniek flashbackend naar het hoge noorden.

Rapace is goed als oudere Leena, maar het emotionele hart van Beyond is de dappere kleine Leena (Tehilla Blad), die sterk is omdat niemand anders dat is en zich altijd schuldig zal voelen omdat het desondanks fout liep.

Beyond brengt het eerlijk en hartverscheurend, armoedeporno wordt het niet. Al steekt de film wel wat braaf in elkaar. En Leena’s neiging om trauma’s te bezweren met arbeid en regelmaat wordt wat clichématig verbeeld in de baantjes die ze eindeloos in het zwembad trekt. Maar het voornaamste: Beyond raakt je waar dat pijn doet.