Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

AZ knikkert Ajax uit de beker in jeugdige Arena

AZ viert de 1-2 van aanvaller Benschop. Screenshot Eredivisie Live
AZ viert de 1-2 van aanvaller Benschop. Screenshot Eredivisie Live

Ajax is uitgeschakeld in de KNVB-beker. De Amsterdammers verloren in de achtste finale, die overgespeeld moest worden omdat hij in december gestaakt was, met 2-3 van AZ.

De replay van het duel kende een vermakelijke eerste helft. Beide ploegen speelden vol op de aanval en dat resulteerde al snel in de openingstreffer van Siem de Jong. Op aangegeven van Christian Eriksen schoot de teruggekeerde Ajax-aanvaller met links prima binnen.

Ondanks de voorsprong van Ajax was AZ de bovenliggende partij. De Amsterdamse verdediging oogde onzeker en dat resulteerde in de gelijkmaker van Martens. De Belg zag even later Benschop, na een prachtige pass van Elm, de 1-2 binnenschieten (zie onder). Ajax was van slag, maar produceerde toch de gelijkmaker. AZ-doelman Esteban keerde een schot van Eriksen half, waarna De Jong in de rebound trefzeker was.

http://www.youtube.com/watch?v=cW1rlp97aD8

In de tweede helft kwam AZ opnieuw op voorsprong. Een inzet van Brett Holman belandde op de arm van Toby Alderweireld, waarna scheidsrechter Pol van Boekel de bezoekers een strafschop gaf, die Elm benutte. Roy Beerens vergat daarna de wedstrijd op slot te gooien, maar de overwinning van AZ kwam niet meer in gevaar.

De Arena werd vandaag gevuld door zo’n twintigduizend kinderen, wat negentig minuten lang voor een gezellig onschuldige sfeer zorgde. Na de gestaakte wedstrijd bepaalde de KNVB eerst dat de herkansing zonder publiek zou worden gespeeld, maar het kwam daar later op terug door kinderen tot twaalf jaar wel gratis binnen te laten.

AZ, dat tot vandaag nog nooit won in de Arena, schaart zich nu bij de laatste acht clubs in de KNVB-beker. In de kwartfinale spelen de Alkmaarders thuis tegen amateurclub GVVV, dat in december verrassend Sparta uitschakelde.

Aanstaand weekend wordt de Eredivisie hervat. AZ en Ajax treffen elkaar dan direct weer, maar dan in Alkmaar.