Arondéus-lezing

Student Thijs Kleinpaste (23) heeft samen met twee vrienden deze week het initiatief genomen voor een alternatieve Arondéus-lezing. Wat deugt er volgens hem dan niet aan de oorspronkelijke, die een initiatief is van de Provinciale Staten van Noord-Holland? Die is de laatste twee edities zijn naam niet waard, namelijk een eerbetoon aan verzetsheld Willem Arondéus en een viering van de vrijheid van meningsuiting.

Vorig jaar werd de lezing afgelast omdat PVV’er en Statenlid Hero Brinkman rumoer maakte vanwege een hem onwelgevallige spreker (Thomas von der Dunk). Dit jaar heeft de aangewezen spreker, social media-expert René Boender, zich teruggetrokken omdat hij Brinkmans toorn vreesde die hem een „klimaatgoeroe” en een „graaier” noemde.

„Ik mis humanisten met haar op de tanden” zegt Kleinpaste. Hij bedoelt mensen die het tegendeel zijn van de slappe hap in de commissie die de spreker van de lezing aanwijst. Hij vindt dat ze te makkelijk zwichten voor de intimidatietechnieken van de PVV.

Hij heeft enkele sprekers in gedachten, maar wil nog geen namen noemen. Opzet is in ieder geval om tegenover een uitgesproken linkse of rechtse spreker een oppent te plaatsen die een tegengestelde mening laat horen. Datum en locatie worden nog nader bepaald (www.arondeuslezing.nl).

Maar invulling van het debat is niet het belangrijkste. Urgenter is het punt dat Kleinpaste wil maken: belangrijke waarden, zoals de vrijheid van meningsuiting, worden niet meer vanzelfsprekend gedeeld met andersdenkenden. Zolang iemand het met ons eens is, prima, maar laat diegene het niet wagen een andere mening te hebben.

„Maar stel dat de commissie van de Arondéus-lezing alsnog een brisante spreker weet aan te trekken, dan zetten wij ons initiatief direct stop en nemen wij onze hoed voor ze af.”

Kleinpaste is naast student ook lid van D66 en zit in de deelraad van Amsterdam – Centrum. Hij heeft daar nooit de vrijheid van meningsuiting hoeven verdedigen. Makkelijk zat, want daar zitten geen PVV’ers.

Gisteren kreeg Kleinpaste steun uit onverwachte hoek. Weekblad Elsevier, niet bepaald een vijand van de PVV, laakte Brinkmans optreden inzake de Arondéus-lezing en René Boender. In een commentaar heette het dat Brinkman politieke doelen bereikt door intimidatie. Brinkman over de rooie natuurlijk, want commentaar dat tegen hem gericht is, is uitgesloten, en daarom dreigt hij nu aangifte te doen tegen het blad.

„We hebben betere verbale straatvechters nodig die het tegen de PVV opnemen”, zegt Kleinpaste. „Niet angstig wegduiken of alleen maar schande roepen, maar laat je tanden zien.”

De commissie van de lezing denkt die tanden nu te laten zien door de PVV buiten te sluiten in de zoektocht naar een nieuwe spreker. Waar dat op neerkomt: een lezing ter ere van de vrijheid van meningsuiting kan straks alleen tot stand komen door het dissidente geluid van de PVV tot zwijgen te brengen.

Voldoet de lezing dan nog wel aan de eigen doelstellingen? Of moeten we voor een echte Arondéus-lezing uitwijken naar de alternatieve van Thijs Kleinpaste?