Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Anonymous neemt wraak voor Megaupload - ‘grootste aanval ooit’

De website van het Amerikaanse ministerie van Justitie, justice.gov, is af en toe nog te bereiken.

Hackergroep Anonymous heeft onder andere de sites van het Amerikaanse ministerie van Justitie en die van platenmaatschappij Universal aangevallen, uit vergelding voor het uit de lucht halen van MegaUpload eerder vanavond.

Update 00.05 uur: Hadopi.fr, de site rond de Franse overheidsorganisatie die internettoegang en online auteursrechten in Frankrijk regelt, is ook uit de lucht. Ook copyright.gov is goeddeels offline. FBI.gov doet het af en toe nog, maar heeft het zwaar te verduren.

En ook BREIN, de Nederlandse organisatie die zich inzet tegen auteursrechtenschendingen, zou doelwit zijn, hoewel die site op dit moment vlotjes werkt:

Twitter avatar AlexanderNL Alexander Klöpping Zo te zien wordt er ook aan de poorten van BREIN gerammeld (anti-piracy.nl) #Anonymous

Update 23.40 uur: Whitehouse.gov, de site van de Amerikaanse president Obama, wordt op het moment ook aangevallen door Anonymous.

Update 23.26 uur: Ook de site van de Motion Picture Association of America, MPAA.org, wordt aangepakt door Anonymous, net als RIAA.gov, de site van Recording Industry Association of America.

Twitter avatar anonops AnonOps #OpPayback - Recording Industry Association of America - Department of Justice - Universal Music - all TT, all TANGO DOWN. #Megaupload

Lees hier over de arrestaties rond, en aanklacht tegen Megaupload, waarbij ook een Nederlander is aangehouden.

De site van het ministerie van Justitie was na het uitgeven van het persbericht over het neerhalen van Megaupload al zeer langzaam, maar deed het af en toe. Dat deed al denken aan een DDoS-aanval - een tactiek waar afdelingen van Anonymous zich vaker van bediend hebben. Bij zo’n aanval wordt een server bestookt met (vals) verkeer, zodat hij tijdelijk bezwijkt of moeilijk bereikbaar wordt.

Anonymous zelf noemt het de ‘grootste aanval ooit’, met ruim 5600 mensen die tegelijkertijd een LOIC-tool (uitleg) gebruiken om DDoS-aanvallen uit te voeren.

Justitie maakte vandaag bekend Megaupload.com uit de lucht te hebben gehaald vanwege het overtreden van anti-piraterij wetgeving. Volgens de aanklacht zouden onder andere de muziek- en filmindustrie ongeveer vijfhonderd miljoen dollar hebben misgelopen door de illegale verspreiding van bestanden.

Universal is de grootste platenmaatschappij van de Verenigde Staten. Onder het bedrijf vallen labels als Interscope-Geffen-A&M, The Island Def Jam Motown Music Group en Mercury Records.

Op het officiële twitteraccount van Anonymous wordt het neerhalen van de sites opgeëist:

Een woordvoerder van de groepering, ‘Barrett Brown’, zegt tegen Russia Today dat er nog meer aanvallen te verwachten zijn.

Twitter avatar YourAnonNews Anonymous Get some popcorn… it’s going to be a long lulzy night.