Amerikaanse ambassadeur in Moskou op tv besmeurd

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Moskou zou een revolutie willen ontketenen in Rusland. Hij voerde ‘verdachte’ gesprekken met de oppositie.

Al op zijn tweede werkdag heeft de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Michael McFaul, zijn gastheren voor het hoofd gestoten. Hij deed dat door een informele ontmoeting te organiseren met Russische mensenrechten- en anticorruptieactivisten en en oppositieleden. Van hen wilde McFaul, een vooraanstaand Ruslandexpert en de architect van Obama’s ‘herstart’ in de Russisch-Amerikaanse betrekkingen, een beeld krijgen van de politieke situatie sinds de verkiezingen van 4 december.

Voor de deur van de ambassade werden zijn gasten opgewacht door leden van pro-Kremlinorganisatie Nasji. Zij gaven zich uit voor journalisten en legden de bezoekers op video vast. Diezelfde avond werd op de staatstelevisie een reportage uitgezonden waarin de nadruk werd gelegd op het samenzweerderige karakter van de bijeenkomst, waardoor het leek dat de oppositie met de Amerikanen samenspande.

Na afloop volgde een commentaar van de populaire, regeringsgetrouwe Michail Leontjev, die er in zijn met veel valse ironie opgetuigde columns altijd een duivels genoegen in schept om het Westen te hekelen.

McFaul, de tweede Amerikaanse ambassadeur in Rusland die geen carrièrediplomaat is, kreeg van hem de volle laag. Hij zou naar Rusland zijn gekomen om de oppositie te steunen en de revolutie te promoten. Ook noemde Leontjev hem honend „een specialist in het bevorderen van een bepaald type democratie.”

Als argumentatie voerde hij aan dat McFaul in de jaren negentig in Rusland actief was voor de Amerikaanse denktank National Democratic Institute, die volgens hem banden met de Amerikaanse inlichtingendiensten zou hebben. In die tijd had McFaul goed contact met politicus Boris Nemtsov, die toen deel uitmaakte van de regering van Jeltsin. Ook over anticorruptieblogger en oppositieactivist Aleksej Navalny, die in 2010 enkele maanden in Amerika studeerde, meldde Leontjev insinuerend dat die een goede bekende van de nieuwe ambassadeur was.

McFaul zou volgens Leontjev honderden artikelen tegen Vladimir Poetin hebben geschreven. Voor die beschuldiging baseerde Leontjev zich op een boek van McFaul, dat in 2001 verscheen onder de titel An unfinished revolution in Russia: The political change from Gorbachev to Putin. Afgaand op die titel vroeg de buitenlandcommentator zich af of McFaul naar Rusland was gekomen om die revolutie af te maken.

McFaul, die een dag voor zijn ontmoeting met de activisten en oppositiepolitici door minister van Buitenlandse Zaken Lavrov werd ontvangen, ziet geen kwaad in wat hij heeft gedaan. „Het is een politiek die wij tweesporenbetrekkingen noemen”, schreef hij na de uitzending op zijn blog. Later twitterde hij dat er in het hele commentaar van Leontjev met geen woord was gerept over de drie jaar van de reset in de betrekkingen tussen de VS en Rusland. Toen McFaul benoemd werd, werd hij nog geprezen door president Medvedev, al was hij nauw betrokken bij de plannen voor een Amerikaans raketschild in Europa, plannen waartegen Rusland zich fel verzet.

Michel Krielaars