Ajax niet zomaar van top af

Het einde van de Ajax-crisis is nog lang niet in zicht, zo bleek bij het hoger beroep over de opgeschorte benoeming van Louis van Gaal. Uitspraak: 7 februari.

Bart Hinke

Voor wie wil deze raad van commissarissen van Ajax de benoeming van Louis van Gaal eigenlijk doordrukken? Johan Cruijffs advocaat Frank Kroes vroeg het wat theatraal, gistermiddag in het gerechtshof in Amsterdam. Daar diende het hoger beroep tegen de opschorting van Van Gaals benoeming tot algemeen directeur van Ajax.

Cruijffs raadsman somde één voor één de Ajax-geledingen op die Van Gaal niet willen. Verschillende supportersgroepen, een grote meerderheid van de leden, de jeugdtrainers op opleidingscomplex de Toekomst en hoofdtrainer Frank de Boer. Zij hebben zich de afgelopen weken voor Cruijff uitgesproken en tegen de komst van Van Gaal als algemeen directeur.

Vorige maand had de Haarlemse voorzieningenrechter bedacht dat de aandeelhouders van Ajax eerst over het vertrouwen in de raad van commissarissen mogen stemmen voordat de benoeming van Van Gaal definitief wordt. Het was de uitspraak in een kort geding van commissaris Cruijff en tien jeugdtrainers tegen het besluit van de vier andere commissarissen om de oud-trainer en aartsvijand van Cruijff te benoemen tot algemeen directeur.

Volgens advocaat Peter Wakkie van de vier Ajax-commissarissen (Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids) is die uitspraak niet conform de regels van de structuurvennootschap die Ajax NV is. „De enige bevoegdheid van de aandeelhouders is het in ontvangst nemen van de kennisgeving over een benoeming. Deze uitspraak komt neer op een vetorecht van de aandeelhoudersvergadering om een benoeming door de raad van commissarissen te blokkeren.”

Duidelijk werd dat de raad van commissarissen zich dieper ingegraven heeft. Er is president-commissaris Ten Have, gezien zijn reputatie als organisatieadviseur, veel aan gelegen in ieder geval zijn rechtszaken te winnen in een vrijwel verloren oorlog over de macht bij Ajax. Of hij na het juridische armpjedrukken met medecommissaris Cruijff voorgoed van het toneel zal verdwijnen, is nog maar de vraag.

De raad van commissarissen heeft verschillende reden om te denken dat de vereniging als meerderheidsaandeelhouder het vertrouwen niet zal opzeggen. Zo hecht Ten Have veel waarde aan een nog te verschijnen advies van de ondernemingsraad van Ajax, het vertegenwoordigend orgaan voor de 288 werknemers. „We verwachten dat dat positief is”, stelde Wakkie.

Daarnaast dreigde de advocaat dat het wegsturen van de raad van commissarissen ernstige consequenties zou „kúnnen” hebben. Enigszins omineus sprak hij van „tientallen miljoenen” schade die de club zou kunnen lijden doordat zakelijke contracten opgezegd kunnen worden als de raad van commissarissen sneuvelt. Wakkie wilde niet zeggen welke contracten, want „die zijn geheim”. Cruijffs advocaat Kroes pareerde dit argument door te stellen dat het vertrek van negen commissarissen in de afgelopen jaren nooit reden was geweest voor sponsors zich terug te trekken.

Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake noemde Wakkies argument vanochtend desgevraagd „een waardeloos schot voor de boeg”. Volgens hem gaat het om contracten met sponsors Aegon en Adidas. Daarbij bestaat volgens Van den Wall Bake inderdaad de mogelijkheid tot eenzijdige opzegging bij aantoonbare imagoschade. „Maar daarvan was al sprake op het moment dat deze klucht begon”.