Advocaat rvc Ajax: Louis van Gaal moet benoemd kunnen worden

Rvc Ajax graaft zich dieper in tijdens hoger beroep tegen de opgeschorte benoeming van Van Gaal.

Louis van Gaal moet ongeacht de stemming van de aandeelhouders benoemd kunnen worden tot algemeen directeur van Ajax. Een „vetorecht” van de aandeelhoudersvergadering om benoemingen van de raad van commissarissen te verhinderen, is in strijd met de regels die gelden voor een structuurvennootschap als Ajax NV.

Dat betoogde Peter Wakkie, de advocaat van de vier Ajax-commissarissen die in conflict zijn met het vijfde rvc-lid Johan Cruijff. Gisteren diende in het gerechtshof in Amsterdam het hoger beroep tegen de uitspraak in het kort geding dat Cruijff en een aantal Ajax-jeugdtrainers aanspanden tegen de benoeming van Van Gaal. De voorzieningenrechter schorste vorige maand de statutaire benoemingen van Van Gaal en directielid Martin Sturkenboom, die nu ad-interim algemeen directeur is. De rechter achtte het wenselijk dat de aandeelhouders zich eerst uitspreken over het vertrouwen in de verdeelde raad van commissarissen, alvorens Van Gaal benoemd wordt. Op 10 februari wordt naar alle waarschijnlijkheid het vertrouwen in de raad opgezegd.

Wakkie stelde namens president-commissaris Steven ten Have dat Cruijff de club „gijzelt”. „Als Cruijff iemand niet wil, dan komt deze persoon niet. Dat is geen bestuursmodel.” Hij waarschuwde dat het wegsturen van de raad van commissarissen „tientallen miljoenen” kan kosten wegens „geheime” (sponsor)contracten die dan opgezegd kunnen worden.

De advocaten van Cruijff (zelf niet aanwezig) en de jeugdtrainers benadrukten het gebrek aan draagvlak voor de benoeming van Van Gaal. „Voor wie wil de raad van commissarissen deze benoeming doordrukken?” Uitspraak volgt 7 februari. NRC