Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Zo’n verdeeld Kerkbestuur werkt als een franchise

In het artikel ‘Priesters ontlopen straf door verjaring’ (NRC Handelsblad, 17 januari) lezen we dat bij de hoorzitting over het rapport-Deetman onder anderen te gast zal zijn: aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk, „hoofd van de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk”. Dit is hij niet.

Eijk is voorzitter van de bisschoppenconferentie. Zijn bevoegdheden als bisschop reiken niet verder dan de grenzen van zijn bisdom. Over de gefragmenteerde bestuursstructuur van de Katholieke Kerk heeft juist Deetman meer uitgelegd.

In dit opzicht kan de Kerk worden vergeleken met de franchisestructuur van een grote drogisterijketen. Alle aangesloten winkels zijn verplicht dezelfde artikelen te verkopen, maar iedere filiaalhouder is zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van zijn toko. Als hij problemen met zijn personeel heeft, zal een andere filiaalhouder hiervan vaak geen weet hebben. Het lijkt me vanzelfsprekend dat zo’n filiaalhouder niet kan worden aangesproken op de problemen van zijn collega.

G. Hover

Pastoor St. Matthias, Maastricht