Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

NOS: Wilders vindt kritiek op Beatrix achteraf onhandig - Wilders: Nee hoor

Hoewel de NOS meldt dat Wilders zijn kritiek op de hoofddoek van Koningin Beatrix achteraf bezien ‘onhandig’ vindt, wordt dat weer ontkend door Wilders zelf. Hij zegt tegenover persbureau Novum dat van spijt geen sprake is.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Wat heeft de Koningin te zoeken in moskee in Abu Dhabi? Met abaya en hoofddoek? Vragen met collegae vKlaveren/Elissen: http://t.co/RKe3h9tb

Er ontstond veel ophef over wat de PVV-leider zei toen Beatrix bij een staatsbezoek aan Abu Dhabi een hoofddoek droeg. Met het dragen ervan tijdens het bezoek aan de moskee legitimeerde koningin Beatrix namelijk de onderdrukking van vrouwen, stelde de PVV in Kamervragen. Op Twitter linkte Wilders naar die Kamervragen.

De felle opmerkingen van Wilders zouden voor veel kritische vragen in de eigen PVV-fractie hebben gezorgd, schrijft de NOS, maar ook dat ontkent Wilders tegenover Novum. De NOS baseert zich op niet nader genoemde bronnen. Het bericht is volgens Wilders ‘stemmingmakerij’.

De Koningin maakte de ophef nog groter door te zeggen dat de aantijgingen “echt onzin” waren. Premier Rutte schaarde zich tijdens zijn persconferentie afgelopen vrijdag achter de koningin.