Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Engelstalige Wikipedia vandaag de hele dag op zwart

Zo ziet de pagina er vandaag uit wanneer je Engelstalige Wikipedia-artikelen bezoekt.
Zo ziet de pagina er vandaag uit wanneer je Engelstalige Wikipedia-artikelen bezoekt.

WIkipedia is sinds 6:00 vanmorgen gesloten. De black-out duurt 24 uur en is een protest tegen een Amerikaans wetsvoorstel dat volgens de site het vrije internet bedreigt.

Wie de door gebruikers samengestelde internetencyclopedie bezoekt, krijgt in plaats van Engelstalige artikelen nu een zwart scherm te zien met een tekst die oproept zelf ook actie te ondernemen tegen de voorgestelde wetgeving. De Nederlandstalige Wikipedia is wel te raadplegen; daar wordt de actie onder de aandacht gebracht met een banner bovenaan de pagina.

Het Amerikaanse wetsvoorstel bestaat in twee vormen, onder de afkortingen SOPA en PIPA. Ze zijn bedoeld om auteursrechtelijk werk op internet te beschermen, maar de maatregelen die dat voor elkaar moeten krijgen zijn volgens tegenstanders zo verregaand dat ze leiden tot internetcensuur. Naast Wikipedia hebben ook onder meer Google en Twitter zich uitgesproken tegen de wetgeving.

In het Huis van Afgevaardigden werd het in stemming brengen van het wetsvoorstel onlangs uitgesteld, nadat eerder enkele controversiële onderdelen ervan al geschrapt waren. Volgens Eric Cantor, de leider van de Republikeinse meerderheid aldaar, zoeken ze momenteel naar een “consensus”.

Wie vandaag toch sterk afhankelijk is van Wikipedia kan overigens met een simpel trucje de Engelstalige artikelen toch lezen:

Twitter avatar rshamekh Rayed Shamekh #WikipediaBlackout if you have to, you can still browse Wikipedia by searching for your page on google and pressing ESC when the page loads.

Lees hier uitgebreid waar Wikipedia tegen protesteert en wie er voor en tegen het wetsvoorstel zijn.