Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Wethouder zoekt onderdak Van Gogh

De Amsterdamse wethouder Gehrels (Cultuur, PvdA) zoekt tijdelijk onderdak voor de meesterwerken uit het Van Gogh Museum. Die zijn in 2013 drie maanden niet te zien, als het museum wegens verbouwing wordt gesloten, tussen 29 september en 1 mei. Tot februari hangen 75 werken uit de collectie in de Hermitage, daarna niet meer.

„De les van de verbouwingen van Stedelijk en Rijks is dat de kunst zichtbaar moet blijven”, zegt Gehrels. Bovendien is 2013 het jaar waarin Amsterdam wil vieren dat de musea aan het Museumplein eindelijk weer open gaan. Daarnaast zou het voor de stad een financiële strop betekenen: het Van Gogh Museum trekt 1,6 miljoen bezoekers per jaar. Gehrels hoopt dat de Hermitage langer onderdak kan bieden aan de Van Goghs. Knelpunt is de programmering van de Hermitage. Directeur Cathelijne Broers: „Ik heb net in Sint Petersburg overlegd met de collega’s wat de mogelijkheden zijn om bruiklenen op een ander moment te krijgen.”

Het Van Gogh Museum is blij met de steun van Gehrels. „We waren al blij dat we vier maanden een oplossing hadden. Als dat langer wordt, is het helemaal mooi”, zegt een woordvoerder. Eind deze maand wil Gehrels de kwestie bespreken met staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD). Het Van Gogh is een rijksmuseum.