Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Werkgevers in schoonmaakbranche willen weer praten

De werkgevers in de schoonmaakbranche willen binnen ''realistische financiële kaders" praten met de vakbonden. Foto NRC / Rien Zilvold

De werkgevers in de schoonmaakbranche (OSB) willen weer met de vakbonden FNV en CNV praten over een vernieuwde CAO voor de 150.000 schoonmakers. Dat meldt het OSB op haar website. De oproep komt aan de vooravond van een grote demonstratie in Rotterdam waaraan ook landelijke politici deelnemen.

De schoonmaakbedrijven braken vorige week de onderhandelingen nog af omdat de schoonmakers aangesloten bij de FNV geen duimbreed van hun eisen weken. De FNV eist onder meer loonsverhoging, een gezonde werkdruk en doorbetaling bij ziekte. Volgens de werkgeversorganisatie valt er te praten over zaken als verzuimbeleid en respect, maar zal “de dialoog” plaats moeten vinden binnen de 3 procent die OSB eerder heeft aangeboden. De werkgeversorganisatie laat weten teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV.

“Zij blijft vasthouden aan het eisenpakket, dat leidt tot een kostenverhoging van 12%. Dat is totaal onredelijk in deze crisistijd. Dit is voor veel MKB-bedrijven in de schoonmaak de nekslag. Veel bedrijven in de schoonmaakbranche zullen failliet gaan met als gevolg een enorm banenverlies in de sector.” - Werkgevers in de schoonmaakbranche (OSB)

Acties wegens ‘hoge werkdruk en slechte arbeidsvoorwaarden’

Sinds het begin van het jaar zijn er al acties en stakingen van de schoonmakers. De vakbond vindt dat opdrachtgevers verantwoordelijk zijn voor de hoge werkdruk en slechte arbeidsvoorwaarden in de schoonmaaksector.

De onderhandelingen over een nieuwe cao werden begin december afgebroken. De cao die op 1 januari afliep, kwam in april 2010 tot stand na stakingen van negen weken.

Zo’n 2500 schoonmakers in het hele land nemen volgens de FNV nu deel aan de schoonmaakacties. Donderdag moet ook het vervolg van de acties duidelijk worden.