Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Welkom vertrek van Jerry Yang bij Yahoo

Jerry Yang heeft Yahoo bevrijd door eindelijk afscheid te nemen. De mede-oprichter van het internetbedrijf heeft de raad van commissarissen van zijn firma en die van de waardevolle Aziatische dochterondernemingen verlaten, en is opgestapt als “chief yahoo.” Daardoor heeft Scott Thompson, de nieuwe topman, zijn handen vrij. Met het vertrek van Yang is een opsplitsing van het concern nu veel waarschijnlijker geworden.

Zijn kindje is nu 19 miljard dollar waard. Gezien het feit dat Yang met helemaal niets is begonnen, is dat een indrukwekkende prestatie. Hij is alleen veel te lang blijven hangen. Als topman heeft Yang een sleutelrol gespeeld bij het torpederen van een bod van Microsoft van 45 miljard dollar in 2008. Hoewel hij na die mislukte deal is afgetreden als topman, bleef hij betrokken bij de manier waarop de firma werd geleid en had hij aanzienlijke invloed.

Helaas hebben het concern en zijn aandeelhouders hier geen baat gehad bij gehad: Yahoo is er niet in geslaagd zijn technologische voorsprong te heroveren en heeft nooit een manier kunnen bedenken om te profiteren van zijn steeds waardevollere belangen in Yahoo Japan en het Chinese Alibaba. De beurskoers van het concern steeg met 3 procent zodra het nieuws over zijn vertrek bekend werd.

Nu Yang is opgestapt, heeft Thompson meer macht bij Yahoo. Voor iedereen die de post van topman ambieerde, moet het eisen van het vertrek van de mede-oprichter een verstandige voorwaarde zijn geweest. Ook al zegt het concern dat de twee veranderingen aan de top geen verband met elkaar houden.

Het feit dat Thompson nieuw is bij de firma en er geen emotionele banden mee onderhoudt, betekent dat hij waarschijnlijk eerder bereid zal zijn tot grote bezuinigingen of andere drastische maatregelen. Het concern zou in opgesplitste vorm meer waard kunnen zijn dan als geheel, als er maar een manier kan worden gevonden om de opsplitsing belastingtechnisch gunstig te laten verlopen. Bovendien zijn de Aziatische partners van Yahoo en een aantal private equity-firma’s geïnteresseerd in deals. Nu er allerlei activistische beleggers om Yahoo heen zwermen, staat Thompson onder druk om tot actie over te gaan. Beleggers zullen nu in ieder geval weten dat de besluiten die worden genomen uit zijn koker komen.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld