Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

VS willen meer druk op Syrië

De Verenigde Staten bestuderen manieren om de internationale druk op het Syrische regime te verzwaren. Dat heeft president Obama gisteren gezegd na een ontmoeting van de Jordaanse koning Abdullah, die in Washington op bezoek is. De koning op zijn beurt zei te hopen dat regime en oppositie uit hun „impasse” kunnen worden gegidst.

Obama gaf geen bijzonderheden. Westerse diplomaten zeggen dat ze hopen dat de Arabische Liga haar economische sancties aanscherpt. Er is in het Westen weinig enthousiasme voor een gewapende interventie zoals vorig jaar in Libië.

De huidige missie van 160 Arabische waarnemers in Syrië, die moeten controleren of het Syrische regime zijn tanks uit de steden heeft weggehaald en het geweld heeft gestaakt, loopt deze week af. Het is onduidelijk of de Liga de missie wil verlengen.

Volgens een bron bij de Liga is Syrië bereid de waarnemers een maand langer te laten blijven. Maar de Syrische oppositie vindt dat de missie totaal zinloos is. Zij zegt dat sinds de komst van de waarnemers honderden burgers door de autoriteiten zijn gedood. In totaal zijn volgens schattingen van de Verenigde Naties meer dan 5.000 burgers door overheidsgeweld gedood sinds de protesten half maart begonnen. De regering zegt dat extremisten onder de oppositie ook 2.000 militairen en agenten hebben gedood. Onafhankelijke bevestiging van de cijfers is er niet.

Oppositie-activisten meldden vandaag nieuwe mortierbeschietingen van het toeristische bergstadje Zabadani, waar deserteurs verschanst zitten die zich aan de zijde van de oppositie hebben geschaard. Een inwoner en activist beschreef de stad als een „oorlogszone”. (AP, Reuters)