Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

VS voorbereid op escalatie Iran - ‘geen snelle Israëlische aanval’

Het Amerikaanse vliegdekschip USS John C. Stennis, afgelopen november gefotografeerd in de Straat van Hormuz. Foto Reuters

Het Amerikaanse leger is klaar om te reageren op het dreigement van Iran om de Straat van Hormuz in de Perzische Golf af te sluiten. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie vanavond. Israël liet vandaag weten dat een beslissing over een eventuele aanval op Iran “erg ver weg” is.

Het is voor de VS niet nodig om “speciale stappen” te ondernemen ter voorbereiding op een eventuele blokkade van de Straat van Hormuz door Iran. Defensieminister Leon Panetta zei vanavond volgens persbureau Reuters dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Golfregio sterk genoeg is om eventuele bedreigingen van Iran te weerstaan. Panetta stelde dat Amerika “al het mogelijke” kan doen om “de vrede in dat deel van de wereld” te waarborgen.

Het Iraanse regime heeft onlangs gedreigd de strategisch zo belangrijke Straat van Hormuz af te sluiten als het Westen besluit om niet langer Iraanse olie te importeren. De Europese Unie staat vanwege het omstreden nucleaire programma van Iran op het punt zo’n olie-embargo tegen het land af te kondigen. De VS hebben gezegd een blokkade van de Straat van Hormuz niet te zullen accepteren en er desnoods met militaire middelen een einde aan te maken.


Grotere kaart weergeven

Israël: voorlopig geen beslissing over eventuele luchtaanvallen op Iran

Naast de VS voelt vooral Israël zich ernstig bedreigd door een nucleair bewapend Iran. Hoewel al jaren de geruchten gaan dat de Israëliërs serieus nadenken over een preventieve aanval op de nucleaire installaties van het land, zei de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak vanmiddag dat een beslissing over een Israëlische aanval op Iran “heel ver weg” is. Hij ontkende tegenover de Israëlische radio niet dat een aanval een optie is, maar wilde niet ingaan op de vraag hoeveel geduld nog met Iran heeft.

Iran zelf stelde vanmiddag in contact te staan met onder meer de Europese Unie over het heropenen van onderhandelingen over zijn nucleaire programma. “Wij zouden graag onderhandelen”, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar vanmiddag in Turkije. Hij sprak de hoop uit dat de besprekingen op korte termijn in Istanbul kunnen plaatsvinden. Europese diplomaten ontkennen het bericht dat het met Iran overleg voert over nieuwe onderhandelingen.