Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

VS: Saleh schendt belofte om weg te gaan

De Amerikaanse regering heeft de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh er gisteren van beschuldigd niet zijn beloften na te komen om het land te verlaten en verkiezingen voor een opvolger toe te staan. De beschuldiging, die kwam van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton tijdens een bezoek aan Ivoorkust,volgde op een verklaring van een Jemenitische minister dat de verkiezingen mogelijk moeten worden uitgesteld.

Saleh ondertekende onder zware druk van de Arabische Golfstaten en het Westen in november een akkoord waaronder hij in ruil voor immuniteit voor vervolging zijn bevoegdheden overdroeg aan zijn vicepresident. Op 21 februari moeten presidentsverkiezingen volgen.

Het akkoord meldde niet met zoveel woorden dat Saleh zijn land moet verlaten. Maar Clintons uitspraak bevestigt wat Jemenitische functionarissen wel hebben gezegd, dat Saleh daarover een „herenakkoord” met de VS heeft gesloten. Er was sprake van dat Saleh, allereerst voor medische behandeling, naar de VS zou willen gaan, maar daarover was Washington niet enthousiast.

In Jemen groeit de bezorgdheid dat hij in feite probeert onder het akkoord uit te komen en aan de macht vast te houden. Clintons Jemenitische collega, Abubakr al-Qirbi, lid van Salehs partij, zei gisteren dat het moeilijk wordt de verkiezingen op tijd te houden als „een paar gebeurtenissen op veiligheidsgebied niet worden opgelost”. Hij doelde kennelijk op de recente verovering van de stad Radda door Al-Qaeda.

Volgens oppositiewoordvoerders heeft Saleh om de machtsoverdracht te frustreren de stad aan Al-Qaeda overhandigd. (Reuters, AP)