Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VS en EU willen regels voor ruimteafval

De Verenigde Staten gaan met de Europese Unie in overleg over het vaststellen van informele regels die de hoeveelheid ruimteafval moeten terugdringen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton gisteren gezegd.

De Europese Unie heeft al regels opgesteld voor het werken in de ruimte. De VS zien dit document als een goed uitgangspunt, maar willen dat er enkele veranderingen worden doorgevoerd. Bovendien moeten ook landen als Rusland en China bij het overleg betrokken worden.

De EU en de VS maken zich zorgen over het ruimteafval en deze zorgen namen toe toen China in 2007 besloot een weersatelliet te vernietigen. Dit leidde ertoe dat er een grote hoeveelheid rommel in de ruimte terechtkwam. “De duurzaamheid van onze ruimte op de lange termijn is ernstig in gevaar als gevolg van ruimteafval en onverantwoordelijke actoren”, aldus Clinton.