Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Voormalige PVV’ers: de partij is amateuristisch en hard

Geert Wilders en enkele fractieleden van de PVV in 2006. Foto NRC / Roel Rozenburg

Bij verschillende PVV-afdelingen in het land zijn de onderlinge omgangsvormen hard, is people management onderontwikkeld en de organisatie amateuristisch. Interne kritiek, zeker als het partijleider Geert Wilders betreft, wordt niet op prijs gesteld. Dat zeggen voormalige PVV’ers vandaag in NRC Handelsblad over de beweging die ze hebben verlaten. Wie zich eenmaal naar de buitenwereld kritisch heeft getoond kan erop rekenen dat hem de rug wordt toegekeerd.

De preoccupatie met eensgezindheid maakt debat binnen de partij moeilijk. Journalisten worden als vijanden beschouwd. En de groei van zijn beweging maakt het voor Wilders steeds moeilijker alles bij te sturen.

Afgelopen vrijdag werd in Limburg Cor Bosman uit de PVV-fractie gezet, nadat uitlekte dat hij in een interne mail een jaar geleden racistisch getinte beledigingen aan een PvdA-politicus had opgetekend. Hij behoort tot een groeiende groep PVV’ers die de beweging al dan niet vrijwillig heeft verlaten.

In Limburg stapte afgelopen zomer al Harm Uringa op, naar nu blijkt uit onvrede over de mail van Bosman en de reactie binnen de PVV op die mail. Vijf provincies raakten al een of meerdere PVV’ers kwijt. In de stad Den Haag – een van de twee gemeenten waar de PVV aan verkiezingen meedeed – zijn twee raadsleden afgesplitst. En ook de Eurofractie is een lid kwijt.

De verlaters geven stukje bij beetje informatie prijs over de interne gebruiken en gewoonten van de PVV. Daar is weinig over bekend, vanwege de geslotenheid van de beweging. Geert Wilders heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Lees vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie het hele artikel over de PVV.