Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Voor chiptoeleverancier ASML was 2011 een recordjaar

Een technicus aan het werk bij ASML. Het hightechbedrijf, dat vooral chipproducenten als klant heeft, heeft een recordjaar achter de rug.
Een technicus aan het werk bij ASML. Het hightechbedrijf, dat vooral chipproducenten als klant heeft, heeft een recordjaar achter de rug. Foto Bloomberg / ASML

De Nederlandse chiptoeleverancier ASML heeft het beste jaar uit zijn bestaan achter de rug. Zowel in omzet als winst werden records geboekt. Het bedrijf uit Veldhoven maakte vanochtend als eerste Nederlandse bedrijf de winstcijfers bekend.

ASML maakte in 2011 een nettowinst van 1,5 miljard euro over een netto omzet van 5,7 miljard. Bij de halfjaarcijfers voorspelde het bedrijf al een omzet rond de 5,5 miljard. In 2010 bedroeg de winst 1 miljard bij een omzet van 4,5 miljard.

In het vierde kwartaal kwam de omzet honderd miljoen euro hoger uit dan het bedrijf eerder had verwacht. De netto-omzet bedroeg in de laatste drie maanden van het jaar 1,2 miljard euro. De nettowinst bedroeg in deze periode 285 miljoen euro. Zowel omzet als winst was wel lager dan in het derde kwartaal van het jaar.

De toeleverancier ontving in het vierde kwartaal wel meer orders dan in de drie maanden daarvoor. Het boek werd met 37 orders gevuld, ter waarde van 710 miljoen euro. In het derde kwartaal kwamen de orders uit op een waarde van 514 miljoen euro.

In het eerste kwartaal van 2012 verwacht het bedrijf nog meer orders te ontvangen. De omzet komt naar verwachting uit op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal, 1,2 miljard euro.