Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Verhuur koopwoning wordt eenvoudiger

Het tijdelijk verhuren van koopwoningen wordt gemakkelijker. Huizen kunnen sneller en vaker worden verhuurd. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten stellen nu een maximale huurprijs vast, maar die eis vervalt, zodat ze sneller een vergunning kunnen afgeven. Huizen mogen voortaan vaker tijdelijk worden verhuurd. Nu is dat één keer. Woningen die wachten op renovatie of sloop, mogen zeven (was vijf) jaar worden verhuurd. De Kamer vroeg vorig jaar al om versoepeling van de regels.

Vooral huiseigenaren die nieuw huis hebben gekocht maar hun oude woning nog niet kwijt zijn, zouden moeten profiteren. Zij hebben nu dubbele woonlasten. „Voor dat soort mensen is het heerlijk dat ze een van beide woningen kunnen verhuren”, zei Spies gisteren. De huurinkomsten zijn belastingvrij. Wel vervalt de hypotheekrenteaftrek voor de verhuurde woning en moet 1,2 procent rendementsheffing worden betaald, omdat de woning als vermogen (in box 3) wordt gezien.

Spies heeft geen oplossing voor het belangrijkste obstakel: hypotheekverstrekkers moeten toestemming geven voor verhuur. Die zijn daar beducht voor omdat een koopwoning met huurders in waarde daalt. Ook kan een probleem ontstaan als de eigenaar zijn hypotheek niet meer kan betalen en de woning op een executieveiling moet worden verkocht. Spies zei gisteren dat ze de banken „niet aan een touwtje” heeft. Maar ze hoopt op hun medewerking. „Banken krijgen de zekerheid dat mensen hun rente blijven betalen.”

Spies schrijft ook dat ze „gezien de maatregelen uit het regeerakkoord” geen landelijke invoering wil van het experiment Huur op Maat. Daarbij betalen huurders meer naar mate ze meer verdienen. Het kabinet besloot eerder tot hogere huren voor inkomens boven 43.000 euro en in gebieden met een krappe woningmarkt.