Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Films

Made of Honor (Paul Weiland, 2008, VS). Laatste films waaraan Sydney Pollack meewerkte als acteur is een pijnlijke flop. Rokkenjager Patrick Dempsey komt erachter dat hij méér voelt voor zijn boezemvriendin Michelle Monaghan dan hij dacht. En nu staat zij op het punt in het huwelijk te treden.RTL5, 20.30-22.30u.

Vertical Limit (Martin Campbell, 2000, VS). Op de hoogste toppen van de K2 gesitueerde actiefilm annex familiedrama grossiert in emotionele mokerslagen. Chris O’Donnell onderneemt reddingsexpeditie voor zijn in een ijsspelonk gevangen zus Robin Tunney. Hoeveel explosies en valpartijen kan een mens verdragen? RTL7, 20.30-22.50u.

My Best Friend’s Girl (Howard Deutch, 2008, VS). Als Jason Biggs is gedumpt door Kate Hudson schakelt hij zijn vriend Dane Cook in: die is zo slechtgemanierd, onromantisch en horkerig dat elk meisje na een date from hell met hem gillend terugrent naar haar vroegere vriendje. Pakt anders uit. De verfrissend bedoelde grofgebektheid is al jaren een vertrouwd fenomeen in de moderne romantische komedie. RTL5, 22.30-00.30u.

Trees Lounge (Steve Buscemi, 1996, VS). Net als zijn grote voorbeeld John Cassavetes is de acteur Steve Buscemi in zijn regiedebuut meer geïnteresseerd in de personages en de tekening van hun karakters dan in een dwingend plot. Zijn onnadrukkelijke observatie van het dagelijks leven van morsige sleutelaars kenmerkt zich door humor, melancholie en subtiel spel van onder meer Chloe Sevigny, DebiMazar en Anthony LaPaglia.BBC 1, 00.55-02.25u.

Informatief

The Crusades. Eerste aflevering van driedelige serie over de Kruistochten. Historicus Thomas Asbridge leidt de kijker door de tweehonderd jaar durende oorlog tussen christenen en moslims om het Heilige Land. In deze episode de geschiedenis van de eerste Kruisvaarders die honger, ziektes en strijd trotseerden om na een tocht van 4500 kilometer Jeruzalem te veroveren en vervolgens met gruwelijk geweld tegen de overwonnenen op te treden. Asbridge onthult dat deze Kruisvaarders bepaald niet de onoverwinnelijke ridders waren die de mythe van hen gemaakt heeft en dat ze tijdens hun tocht serieus overwogen hebben het bijltje erbij neer te gooien.BBC 2, 22.30-23.30u.

Sir Nicky - Held wider Willen. In 1988 vond de echtgenote van de Londense beurshandelaar Nicolas Winton op zolder een aantekenboekje van haar man waarin hij in de herfst van 1939, kort voor de inval van de Duitsers in Tsjecho-Slowakije, de personalia had genoteerd van de 669 Joodse kinderen voor wie hij vanuit Praag onderdak in Groot-Brittannië had geregeld. Daarmee redde hij hen van de dood in een concentratiekamp. In dit docudrama wordt de reddingsactie gereconstrueerd van de man die een halve eeuw zweeg over zijn daden.ARD, 22.45-00.20u.

VPRO Import: Rough aunties. Film van Kim Longinotto over de Zuid-Afrikaanse hulporganisatie Bobbi Bear. De vrouwen van deze groep staan bekend als de ‘Rough Aunties’ omdat ze resoluut en zonder vrees optreden tegen mishandeling en misbruik van kinderen en vrouwen in Durban en voorop gaan in de strijd tegen hiv en tegen de apathie, corruptie en graaicultuur in hun land.Ned.2, 23.50-01.35u.

Amusement

Ali B op volle toeren. Vanavond aflevering zes, waarin Margriet Eshuijs en de van oorsprong Iraanse rapper RB Djan aan de slag gaan met House For Sale en Hier Ben Ik Dan. Ned.3, 20.25-21.10u.

Beat the top designer. Tweede aflevering van serie waarin drie talentvolle modeontwerpers het tegen elkaar opnemen. Opdracht: ontwerp en maak in drie dagen een outfit voor een Nederlandse dame die kan concurreren met een creatie van één van de bekende modehuizen en hou daarbij rekening met de gelegenheid waarbij de kleding gedragen zal worden. Vanavond mag model Kim Feenstra kiezen uit de vier ontwerpen van de talenten en het modehuis. Net5, 20.30-21.30u.

Enquêtes réservées. Eerste twee afleveringen van seizoen twee van politieserie over de CIC, een speciale rechercheafdeling van de politie in Marseille. Met o.a. Yvon Back (Chapelle), Dorylia Calmel (Bérénice) en Nathalie Besançon (Albertini). TV5, 23.55-01.39u.

Radio

Avondconcert. Mozarts Litaniae de venerabili altaris sacramento KV125, en de Mis nr 18 in c KV427, uitgevoerd door de Akademie für Alte Musik en het RIAS Kammerchor o.l.v. Hans-Cristoph Rademann, met Sibylla Rubens sopraan, Stella Doufexis mezzosopraan, Daniel Johannsen tenor en Hanno Müller-Brachmann bas.Radio 4, 20.02-21.30u.