Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tussenformatie moet kabinet redden – 10 miljard extra bezuinigen

Den Haag : 22 september 2011 Algemene Politieke Beschouwingen. Premier Rutte. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 22 september 2011 Algemene Politieke Beschouwingen. Premier Rutte. foto © Roel Rozenburg Premier Rutte (VVD) zal de tussenformatie met Wilders (PVV) en Verhagen (CDA) komende maand leiden. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het CDA, de VVD en gedoogpartner PVV gaan komende maand om de tafel zitten om het eens te worden over 10 miljard euro aan extra bezuinigingen. De Volkskrant meldt dat ingewijden de overlegronde bestempelen als een ‘tussenformatie’.

Bij de originele formatie van het huidige minderheidskabinet met gedoogconstructie, in 2010, maakten de drie partijen al uitgebreid afspraken over bezuinigingen in de komende regeerperiode. Maar door de economische recessie waarin Nederland zich bevindt, zal er de komende jaren nog veel meer moeten worden bezuinigd dan toen berekend.

In 2010 gingen de drie onderhandelende partijen uit van een jaarlijks financieringstekort van 2,7 procent. Voor 2012 heeft het Centraal Planbureau een tekort van maar liefst 4,1 procent van het Bruto Binnenlands Product voorspeld.

Grote verschillen tussen partijen, maar sterke wil om er uit te komen

Vooral de PVV heeft de laatste tijd de hakken in het zand gezet. Aan de hypotheekrenteaftrek mag volgens Geert Wilders absoluut niet worden getornd. Terwijl het CDA juist in die richting openingen zoekt.

Bij de discussie rond ontwikkelingswerk is de precies situatie omgekeerd. De PVV wil ontwikkelingswerk bijna geheel wegbezuinigen. Het CDA weigert op dit vlak juist hard in te grijpen.

Bij de tussenformatie, die de huidige samenwerking van de drie partijen dient te redden, zullen premier Mark Rutte (namens de VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en Wilders (PVV) zelf de hoofdonderhandelaars zijn. Net zoals dat gebruikelijk is bij een echte formatie. Ook de vastgestelde procedure is precies dezelfde.

Bij alle partijen lijkt er een sterke wil te bestaan er uit te komen. Toch zal Rutte vooral het CDA-congres van aankomende zaterdag vrezen. Daar zal de nieuwe politieke lijn van de christendemocraten worden uitgezet. Als die echt ‘een ruk naar links’ betekent, zoals eerder gesuggereerd, zou dat wel eens voor moeilijkheden in de tussenformatie kunnen zorgen.