Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Tunnel A2 gaat eindelijk open - rijd er virtueel alvast doorheen

Eindelijk is het dan zo ver: de tunnel van de A2 bij Utrecht gaat volgende maand open. Nou ja, deels in ieder geval. Ruim anderhalf jaar te laat. Toch kun je de tunnel al een tijdje virtueel uitproberen.

Je doet dat met zeker 130 kilometer per uur. In de animatie van Rijkswaterstaat race je werkelijk vanuit Amsterdam over het nieuwe traject van de A2, inclusief de gewraakte tunnel. Er is dan ook heerlijk weinig verkeer op dit drukste stuk weg van Nederland.

Let ook op de wolkenkrabber Belle van Zuylen op de achtergrond. Het plan voor de bouw van die wolkenkrabber is in de tussentijd al lang afgeschoten.

Informatiefilmpje Rijkswaterstaat over de nieuwe A2 inclusief tunnel (gezien vanuit Amsterdam):

Door communicatieproblemen tussen de 53 veiligheidssystemen in de 1,6 kilometer lange tunnel bestond er te veel vrees voor de veiligheid van de ruim 90.000 voertuigen die dagelijks door de tunnel moeten rijden. Daardoor bleef de tunnel tot nu toe potdicht.

Twee grootschalige oefeningen in oktober vorig jaar toonden echter aan dat de problemen verholpen zijn. Daardoor kan de tunnel bij de wijk Leidsche Rijn, die maar liefst 238 miljoen euro kostte, nu dan toch echt gefaseerd open. Naar verwachting kan al het verkeer er over een half jaar doorheen.

Met de opening lost de flessenhals op die zeker 900.000 verloren file-uren opleverde in 2010 en de Nederlandse samenleving daarmee jaarlijks zeker 15 miljoen euro kostte.
De weg langs de tunnel telde namelijk maar zes rijstroken, terwijl de A2 op dit punt nu juist was verbreed naar tien banen. De bestaande weg langs de tunnel werd om de file-schade te beperken overigens tijdelijk met twee rijstroken verbreed voor een bedrag van 30 miljoen euro.