Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Top van Swedish Automobile weg na conflict met Muller

Visitors look at various Saab car models on display in a hangar at the former Valkenburg Airbase, near the Hague January 15, 2012. Members of a Saab fan club from 42 countries organized a "Saab Day", where all the models produced by the 64-year-old carmaker were displayed, to pay tribute to the Saab brand name and the employees who lost their jobs after the car company went bankrupt, according to organisers. Saab was declared bankrupt by a court last month, ending a nine-month battle by its Dutch owner Swedish Automobile NV to stay afloat. It has not made any vehicles since April and several rescues have failed. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS - Tags: TRANSPORT BUSINESS SOCIETY)
Visitors look at various Saab car models on display in a hangar at the former Valkenburg Airbase, near the Hague January 15, 2012. Members of a Saab fan club from 42 countries organized a "Saab Day", where all the models produced by the 64-year-old carmaker were displayed, to pay tribute to the Saab brand name and the employees who lost their jobs after the car company went bankrupt, according to organisers. Saab was declared bankrupt by a court last month, ending a nine-month battle by its Dutch owner Swedish Automobile NV to stay afloat. It has not made any vehicles since April and several rescues have failed. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS - Tags: TRANSPORT BUSINESS SOCIETY) Bijna 4000 Saab-liefhebbers kwamen afgelopen weekend naar voormalig vliegkamp Valkenburg bij Katwijk om Saab-modellen te bekijken. Foto Reuters / Michael Kooren

Alle drie commissarissen van Swedish Automobile en het enige bestuurslid naast topman Victor Muller zijn opgestapt. De vier waren het oneens met Muller over de toekomstige financiering van het voormalige Spyker, na het faillissement van Saab. Dat maakte het Nederlandse autobedrijf vandaag bekend.

Na het bankroet van het Zweedse automerk bestaat Swedish Automobile alleen nog uit het sportwagenmerk Spyker. Dat was eerder te koop gezet om de problemen bij Saab het hoofd te bieden. Victor Muller zegt nu te overwegen om Spyker uit de etalage te halen en te gebruiken om Swedish Automobile via overnames weer op te bouwen.

Swedish Automobile stelt zo snel mogelijk nieuwe commissarissen en bestuurders voor aan de aandeelhouders.

Muller bracht de fabrikant van luxe sportauto’s Spyker Cars in 2004 naar de beurs, maar wist het bedrijf nooit winstgevend te maken. In januari 2010 kocht het bedrijf het veel grotere Saab van General Motors, toen het Amerikaanse autoconcern op het punt stond om dat Zweedse onderdeel failliet te laten gaan. Ondanks financiële steun van de Zweedse overheid en gesprekken met mogelijke Chinese partners kon Muller een faillissement van Saab niet voorkomen.