Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

Tien kinderen en een vijver vol vis

Hindu devotees wearing headsets listen to a fortune-telling machine at Sangam, the confluence of the rivers Ganges, Yamuna and Saraswati, in the northern Indian city of Allahabad January 17, 2012. REUTERS/Jitendra Prakash (INDIA - Tags: SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)
Hindu devotees wearing headsets listen to a fortune-telling machine at Sangam, the confluence of the rivers Ganges, Yamuna and Saraswati, in the northern Indian city of Allahabad January 17, 2012. REUTERS/Jitendra Prakash (INDIA - Tags: SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Tien kinderen, een vijver vol vis, terrassen vol rijst en een lang, gezond en gelukkig leven. Misschien is dat wel de voorspelling die de rode waarzegrobot het pelgrimsduo op de foto doet.

De foto is genomen in Allahabad, een voor hindoes heilige plek in India waar drie rivieren samenkomen: de Ganges, de Yamuna en de Saraswati. Hindoes geloven dat de god Brama hier zijn eerste offer bracht nadat hij de wereld had geschapen. En het water uit de Ganges geldt als reinigend voor hindoes – niet zozeer voor het lichaam als wel voor de ziel.

Allahabad is ook een van de vier pelgrimsplaatsen waar elke twaalf jaar het Ardh Kumbh Mela-festival wordt gevierd. Wie dan een bad in de Ganges neemt, zou in één klap van zijn zonden worden verlost, zelfs die uit vorige levens. De laatste keer dat de hindoes het 45 dagen durende feest vierden, was in 2007. Het festival, een van de grootste religieuze bijeenkomsten ter wereld, trok toen zo’n 70 miljoen mensen.

Kaartlezen, handlezen, astrologie, er zijn meer dan 37 verschillende manieren om de toekomst te voorspellen, volgens Wikipedia. In India zijn waarzegrobots een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld. Voor een klein bedrag voorspelt het metaal op magische wijze je toekomst. Er is zelfs een speciale Flickr-fotogroep aan het fenomeen gewijd.

http://www.flickr.com/groups/fortunetellingrobots/pool