Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Spanning Ethiopië en Eritrea loopt op door aanslag op Europeanen

De uitgestrektheid en woestheid van veel delen van Ethiopië is prachtig, maar niet altijd even veilig voor toeristen. Foto AFP / William Davies

Ethiopië en Eritrea ruziën over de schuldvraag rond de moord op vijf Europeanen gisteren bij een aanval op een groep toeristen. Twee Ethiopiërs werden ontvoerd bij de aanval, meldt persbureau AP.

De dodelijke slachtoffers zijn afkomstig uit Oostenrijk, België, Duitsland, Hongarije en Italië. De Europese toeristen waren in het noorden van Ethiopië voor een wandelvakantie in de prachtige Afar-regio.

Ontvoeringen zijn volgens Ethiopië schuld van aartsvijand Eritrea

De Ethiopische minister van Communicatie Bereket Simon aarzelde vandaag niet om ferm met de beschuldigende vinger naar buurland en aartsvijand Eritrea te wijzen. Dat vergroot opnieuw de spanning tussen de beide landen in de hoorn van Afrika.

Tussen 1998 en 2000 vochten Ethiopië en Eritrea een bloedige oorlog uit die zeker 80.000 mensen het leven kostte. Nog altijd is de grensregio één van de meest hermetisch gesloten en gevaarlijkste grenzen ter wereld.

In 2007 werden ook al vijf Europeanen en dertien Ethiopiërs ontvoerd in Afar. Allen werden toen uiteindelijk vrijgelaten. In 2008 verijdelde Ethiopië ternauwernood de ontvoering van 28 Franse toeristen in Afar.

Aanslag en ontvoering vonden plaats in 'Marslandschap'

Het gebied in het noorden van Ethiopië leent zich buitengewoon goed voor ontvoeringen, vanwege zijn verlatenheid en gebrek aan infrastructuur. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in een reactie op de ontvoering zelfs over “een Marslandschap”.

Ook toen beschuldigde Ethiopië buurland Eritrea van de kidnapping, maar zei dat land, dat onder leiding staat van één van de wreedste dictators ter wereld, Isaias Afewerki, dat de kidnapping het werk zou zijn van rebellengroepen uit Ethiopië zelf.

Eritrea ontkent elke betrokkenheid bij de ontvoeringen. Diplomaat Girma Asmerom van Eritrea zei in een reactie:

“Dit is zielig, een absolute leugen. Eritrea heeft niets van doen met zulke acties. Het is een beetje een trend geworden dat Ethiopië sensatienieuws fabriceert over Eritrea wanneer er een belangrijke politiek top aankomt.”

Asmerom verwees daarmee naar vorig jaar, toen de spanning tussen Ethiopië en Eritrea ook al nadrukkelijk opliep, omdat een rapport van de Verenigde Naties claimde dat Eritrea een plan beraamde om een aanslag te plegen op een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie in Ethiopië.