Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Snel, pittig en weinig afwas

Sommige mensen luisteren naar cd’s met zeegeluiden of Tibetaanse klankschalen om rustig te worden. Anderen worden kalm van Radio 4 of vogelgezang. Zelf vind ik het zachte gemurmel van mijn dochter, terwijl ze speelt met haar poppendieren, uitermate rustgevend. Haar woordenstroom is een soort kabbelend bergbeekje, waaruit af en toe een verstaanbaar zinnetje opduikt. ‘Nog een snoepje, dan.’ ‘Kom maar even bij me.’

Op school wordt haar wereld al opgerekt van Justin Bieber tot Anne Frank en van echte tot niet echte Uggs, maar rond haar kleine poppenhuis op de prairie is de wereld nog zoals hij moet zijn. Daar hebben babypoesjes een luiertje aan, draagt vader-hond een ministropdas en leest mama-eekhoorn een heel klein zelfgemaakt krantje, waarop dochter, tot mijn genoegen, netjes ‘NRC’ heeft geschreven.

De voorliefde voor klein kan ik me nog goed herinneren uit mijn eigen kindertijd. Op de kleuterschool mocht ieder kind een keer per jaar soep maken op het poppenfornuis. Een bouillonblokje met water ging dan in de poppenpan. Een zeer opwindende eerste kookervaring.

Een echte meisjespop heeft dochter ook en die eet regelmatig mee aan tafel. Ze krijgt dan eenhapstoast geserveerd, of een vingerhoedje rijst. Heel erg te spreken was pop over het kwarteleitje dat ze laatst kreeg voorgezet.

Vandaag een makkelijke, pittige maaltijdsoep voor wie een avond geen zin heeft in veel werk en veel afwas.

Smelt een klont boter in een pan met dikke bodem en fruit daarin de fijngesneden ui, voeg dan de geperste knoflook toe en roer er een eetlepel (of een halve als het van u niet zo heel pittig hoeft) currypasta door. Laat alles even op een matig vuur bakken en doe dan de linzen erbij. Roer goed door en geef ook dit weer even tijd. Doe er dan de heel fijn gesneden paprika en boontjes bij en ten slotte de kokosmelk en de tomaten, plus een half blikje water.

Breng aan de kook, zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de soep een half uur sudderen. Proef of linzen en boontjes gaar zijn en breng de soep op smaak met zout. Kook de rijst naar aanwijzing op de verpakking en de kwarteleitjes 5 minuten. Doe wat rijst in een mooie kom, schep er soep overheen en bestrooi met wat fijngehakte cashewnoten. Meng 1 theelepel komijnpoeder met 2 theelepels grof zout, rol de gepelde kwarteleitjes door dit mengsel tot ze rondom bedekt zijn en leg ze op een lepel naast de soep.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (wo), Joël Broekaert (do), en Joep Habets (vr).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok