Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Samsung: 33 miljard in telefoons

Koreaans elektronicaconcern steekt een recordbedrag in de ontwikkeling van smartphones en tablets.

De smartphone heeft geen last van de economische crisis. Samsung, het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern, verhoogt dit jaar de investeringen naar een recordbedrag van ruim 41 miljard dollar (33 miljard euro). Volgens Samsung worden met de investering 26.000 nieuwe banen gecreëerd. Bij het concern werken wereldwijd 345.000 mensen.

De extra investering, een stijging van 12 procent ten opzichte van vorig jaar, is volgens Samsung nodig om de groei in de productie van chips, beeldschermen en smartphones bij te houden. Samsung maakte ook bekend dat het voor het eerst sinds 1997 een obligatielening uitzet ‘overzee’. Het bedrijf wil 1 miljard dollar ophalen voor uitbreiding van de productie in een fabriek in Austin (Texas), waar chips voor mobiele telefoons worden gemaakt.

In de smartphone-wereld woedt een felle concurrentiestrijd tussen Samsung, Apple en Google. De smartphone is een populaire gadget waarvan er vorig jaar ruim 400 miljoen werden verkocht. Apple introduceerde in 2007 de iPhone, de eerste smartphone met aanraakscherm. Google kocht in 2005 besturingssysteem Android en presenteerde de eerste bijbehorende telefoon (een HTC) in 2007. Google was als zoekmachine en kaartleverancier ook betrokken bij de introductie van de iPhone. Telefoon- en tabletmakers kunnen Android gratis gebruiken en aanpassen. Android is marktleider in telefoons, maar op de tabletmarkt heerst de iPad. Samsung haalde Apple in op de markt voor smartphones, dankzij Android.