Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Same-sex strugglers

Koshersextoys.net is een soort Christine le Duc speciaal voor joden. Je vindt er kosjere zweepjes, kosjere handboeien en ook, bijvoorbeeld, de kosjere Gold Prostate Plug ($ 103, 95). Vergelijkbare winkeltjes bestaan er ook voor christenen of moslims.

Gelovige mensen hebben graag op hun eigen manier seks.

Sommige gelovige mensen vinden homoseks slecht. Dat kun je heel erg vinden, of zonde, maar je doet er niets aan: ook geloof is aangeboren en vaak erfelijk.

Wat nu als zo’n gelovige op een dag toch zin krijgt in homoseks? Dan raakt hij of zij in verwarring: kiezen voor god of voor de lust?

Zulke mensen heten ‘same-sex strugglers’, volgens Aryeh Ralbag, opperrabbijn van de Joodse Gemeente Amsterdam. En ze kunnen het beste in therapie gaan.

Ook voor christenen bestaat zo’n homotherapie. Gister werd bekend dat die therapie wordt vergoed door de basisverzekering.

Heel veel liberale mensen zijn nu boos. Liberale mensen kunnen het zich soms moeilijk indenken dat er mensen bestaan die anders zijn dan zij. Ineke van Gent van GroenLinks zei bijvoorbeeld: „Het is heel erg dat mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn”.

Maar het punt is nu juist dat deze volwassen mensen zelf kiezen voor zo’n therapie. En tevreden zijn over de resultaten. Zij willen geen homo zijn.

Dat kun je dom vinden of heel erg – en je zou ze allerlei alternatieve healings gunnen – maar je kunt niemand uit de kast dwingen. Net zoals een liberaal hoofddoekjes stom kan vinden, maar ze niet afpakt.

De enige vraag is: wie gaat dat betalen? Dan stuit je op een probleem dat inherent is aan verzekeringen: de fundi’s dokken mee aan abortus of de pil, zoals ik meedok aan hun homotherapie. Net zoals ik meebetaal aan homeopathie, trouwens. Mijn verzekeraar vergoedt Ayurvedische flauwekulmassages met sesamolie.

Had ik maar voor FBTO moeten kiezen. Daar betaal je extra als je kwakzalverij in je pakket wil. Zo heeft de rest er geen last van.

Zo’n module zou er ook moeten komen voor wie zich wil indekken tegen het risico om op een dag onverhoopt homoseksuele gevoelens te krijgen: een aanvullende verzekering voor same-sex struggles.

Zo kunnen we allemaal zijn wie we willen zijn. En dat is liberaal.

Arjen van Veelen