Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Rusland weert Nederlandse schapen en geiten

Vanwege het Schmallenbergvirus heeft Rusland een tijdelijk invoerverbod afgekondigd. Foto AP / Heribert Proepper

Schapen en geiten uit Nederland mogen Rusland niet meer in. Reden is de uitbraak van het Schmallenbergvirus. Behalve levende dieren mag ook het vlees en andere producten van deze dieren het land niet meer in. Dat hebben de Russische autoriteiten vandaag gemeld, aldus persbureau Novum. Ook België en Duitsland worden door de maatregel getroffen.

Rusland heeft het tijdelijke invoerverbod afgekondigd in afwachting van de antwoorden aan op een reeks vragen die het aan de Europese Unie heeft gesteld. Het land wil meer informatie over onder meer de ziekteverwekker, en de verspreiding van de besmetting, de manier waarop het virus wordt overgebracht en over hoe de ziekte wordt bestreden.

Bleker ziet geen aanleiding voor verbod

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat van de 350 duizend schapen en geiten die in 2010 werden uitgevoerd, er slechts 105 naar Rusland gingen. Het Productschap Vee en Vlees benadrukt eveneens dat de uitvoer van schapen- en geitenvlees naar Rusland zeer gering is. Pas als ook runderen getroffen zouden worden door het invoerverbod, zou de situatie ernstig worden.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) ziet geen aanleiding voor het verbod, laat een woordvoerder weten. Het ministerie van Landbouw stuurt nog woensdag een brief naar Rusland met alle informatie over het virus, de verspreiding ervan en de wijze waarop Nederland de bestrijding aanpakt.

Behalve Rusland krijgen ook China en Mexico een brief van het ministerie. China heeft om informatie gevraagd, Mexico heeft volgens het ministerie dinsdag een invoerverbod afgekondigd voor sperma van runderen, schapen en geiten.

66 bedrijven getroffen door virus

Sinds medio december geldt in Nederland een meldplicht voor het Schmallenbergvirus. Het virus is in Nederland tot woensdag op 66 bedrijven in het hele land vastgesteld. In twee gevallen gaat het daarbij om geitenbedrijven. In alle overige gevallen betreft het schapenbedrijven.

Het Schmallenbergvirus veroorzaakt bij dieren onder meer koorts, diarree, zwakte en verminderde melkproductie. Ook kan het tot misvormingen bij geboortes leiden. Het virus verspreidt zich vermoedelijk via knutten, een soort muggen, die in de winter minder actief zijn. De kans op verspreiding is daardoor op dit moment minimaal.

Verspreiding is opvallend

Opvallend is dat de besmettingsgevallen heel verspreid over heel Nederland opduiken. Hoe het virus zich zo snel over een groot gebied heeft kunnen verspreiden is nog “giswerk”, zei dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren eerder tegen NRC Handelsblad. Vellema:

“Bij de infectie met het blauwtongvirus in 2006 zagen we een heel ander verspreidingspatroon. Daar breidden de infecties zich uit met een snelheid van gemiddeld 16 kilometer per week. Als je nu op de kaart van infectiegevallen kijkt, zie je dat het Schmallenbergvirus al over heel Nederland is verspreid. Dat kan niet alleen door knutten zijn gekomen.”

De kaart van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie met daarop alle getroffen bedrijven.