Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Ratelband vs. Kaboutertje

De nationale IQ testNed. 1, 20.30 - 23.00 uur

Hoe meer een test écht iets lijkt te zeggen over de cognitieve capaciteiten van de deelnemers, hoe spectaculairder hij op tv gebracht wordt. Ga het rijtje maar af. Je hebt het beschaafde Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat wordt afgenomen in de Eerste Kamer onder leiding van Philip Freriks. Je hebt de Nationale Wetenschapsquiz, weliswaar met keurige wetenschappers erin, maar toch een stuk willemruiziger dan het Dictee. En je hebt de Nationale IQ-test van BNN.

Slecht scoren op een intelligentietest is veel bedreigender dan spelfouten maken of even niet meer weten in wiens toneelstuk het wezen voorkwam waarnaar een recentelijk ontdekt ontladingsverschijnsel boven de wolken is vernoemd. Daarom moet de Nationale IQ-test met spektakel worden omgeven. Rustgevend bedoeld spektakel: het is maar een spelletje hoor mensen, het is niet serieus. En als je slecht scoort, komt dat door de omstandigheden. Door de druk en de commotie eromheen.

De commotie bestaat dit jaar vooral uit gedoe over de strijd der seksen. Mannen (hardlopers, loodgieters, homo’s en players) nemen het op tegen vrouwen (Zumba-danseressen, feministen, dispuutgenootjes en receptionisten). Thuis kun je het opnemen tegen je geliefde, aldus BNN, „als je lover van het andere geslacht is dan”. Zoals Emile Ratelband de Nederlandse man vertegenwoordigt en Kaboutertje de Nederlandse vrouw, zo vertegenwoordigt uw score op de Nationale IQ-test uw IQ.

Ellen de Bruin